Italijanska mafija se bavi i poljoprivredom

Kriminalne grupacije slične mafiji često diktiraju proizvođačke i potrošačke cijene u svoju korist tako što snižavaju cijene koje se plaćaju farmerima, a podižu one koje plaćaju potrošači u prodavnicama
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 15:35h

Organizovani kriminal u Italiji kontroliše poljoprivredne i prehrambene poslove u vrijednosti od 12,5 milijardi eura godišnje, što je 5,6 odsto svih nelegalnih poslova u toj zemlji, pokazali su upravo objavljeni preliminarni podaci istrage.

Organizovni kriminal je proširio prisustvo duž cijelog prehrambenog lanca - od kupovine poljoprivrednog zemljišta do proizvodnje, od transporta do supermarketa, navedeno je u saopštenju najveće italijanske poljoprivredne grupacije "Koldireti".

Kriminalne grupacije slične mafiji često diktiraju proizvođačke i potrošačke cijene u svoju korist tako što snižavaju cijene koje se plaćaju farmerima, a podižu one koje plaćaju potrošači u prodavnicama, ukazao je "Koldireti", čije nalaze koristi u istrazi jedna parlamentarna komisija.

Ukupna vrijednost italijanskog poljoprivrednog i prehrambenog sektora se procjenjuje na 300 milijardi eura godišnje, ne uključujući prodaju poljoprivrednog zemljišta, transport ili maloprodajni dio trgovine hranom, prenio je Rojters.

Štetu italijanskom poljoprivrednom i prehrambenom sektoru takođe nanose proizvodnja i prodaja u inostranstvu falsifikovanih prehrambenih proizvoda slabog kvaliteta, u vrijednosti od procijenjenih 60 milijardi eura godišnje, pod oznakama vrhunskih italijanskih marki.

Glavni italijanski tužilac protiv mafije Pjetro Graso je izjavio da italijanski propisi treba da budu pooštreni kako bi se stalo na put organizovanom kriminalu u agrobiznisu i zaustavila proizvodnja lažnih italijanskih prehrambenih proizvoda.

Izvoz italijanske hrane i poljoprivrednih produkata mogao bi da bude utrostručen ukoliko bi bila preduzeta radikalna akcija protiv falsifikovanih proizvoda, rekao je direktor "Koldiretija" Serđo Marini.

Bonus video: