VCIOM: Podrška Putinu iznad 50 odsto

Prema prošlonedjeljnoj anketi nezavisnog Levada centra Putina podržava 36 odsto birača
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 09:59h

Ruski premijer Vladimir Putin i dalje je najpopularniji medju kandidatima za predsjedničke izbore u martu, rezultat je istraživanja Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM).

Prema toj anketi sprovedenoj 14. januara, Putinov rejting je za nedjelju dana porastao sa 48 odsto na 52 odsto.

Podrškla lideru komunista Genadiju Zjuganovu porasla je sa 10 na 11 odsto, dok je popopularnost lidera Pravedne Rusije i partije Jabloko Sergeja Mironova i Grigorija Javlinskog opala, sa pet na četiri odsto, odnosno sa tri na dva odsto.

Popularnost milijardera Mihaila Prohorova takođe je pala sa tri na dva odsto, tvrdi VCIOM.

Agencija navodi da su ostali kandidati sačuvali stabilne pokazatelje.

Lider Liberalno demokratske partije Vladimir Žirinovski ima podršku devet odsto građana, dok gubernator Irkutske oblasti Dmitrij Mezencev i lider neregistrovane partije Volja Svetlana Paunova imaju i dalje po nula odsto glasova podrške.

Anketa je sprovedena na 1.600 ljudi u 155 mjesta, a statistička greška nije veća od 3,4 odsto, navodi VCIOM.

Fond za ispitivanje javnog mnjenja (FOM) juče je saopštio rezultate svoje ankete, prema kojoj je za Putina spremno da glasa 45 odsto građana, dok prema prošlonedjeljnoj anketi nezavisnog Levada centra Putina podržava 36 odsto birača.

Ključno pitanje za analitičare jeste da li će Putin pobijediti u prvom ili u drugom krugu. Za pobjedu u prvom krugu kandidatu je potrebno više od 50 odsto glasova.

Bonus video: