Švajcarska zabranjuje tajne račune u svojim bankama?

Ovom odlukom bi se pomoglo u "borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma ,integritet Švajcarske kao finansijskog centra bi se ojačao"
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2012. 19:47h

Švajcarska razmatra mogućnost da odustane od tradicionalne bankarske tajnosti, kako bi spriječila pranje novca, saopštilo je ministarstvo pravde i policije te zemlje.

Federalni savjet Švajcarske želi da izmijeni propis o pranju novca kako bi se vlastima dozvolilo da stranim partnerima šalju "specifične finansijske informacije, kao što su brojevi bankarskih računa i podaci o transakcijama i stanju na računima", navedeno je u saopštenju.

To bi pomoglo u "borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma a integritet Švajcarske kao finansijskog centra bi ponovo ojačao", prenijela je agencija Frans pres.

Cilj tog nacrta zakona je da proširi nadležnost Švajcarske službe za izveštaje o pranju novca (MROS), kako bi ona mogla da zahtijeva informacije od posrednika poslije obavljene sumnjive transakcije.

Strah od suspenzije

Bern je odobrio taj predlog o izmjeni zakona, koji će do 20. aprila biti na razmatranju. MROS sada ne može da stranim partnerima dostavlja informacije, kao što su brojevi bankarskih računa, jer one potpadaju pod "bankarsku ili zvaničnu tajnu", ukazalo je ministarstvo.

Takva praksa je imala negativan uticaj na Švajcarsku jer mnoge zemlje primjenjuju princip reciprociteta i stoga ne dostavljaju bilo kakve informacije MROS-u.

Uz to je "Egmont grupa", koja predstavlja 127 finansijskih obavještajnih službi, zaprijetila da će suspendovati Švajcarsku jer je ona jedina članica koja ne dijeli informacije sa vlastima svojih partnera.

Bonus video: