Putin poziva opoziciju na dijalog

Ruski premijer i kandidat vladajuće Jedinstvene Rusije za predsjednika Vladimir Putin pozvao je danas opozicione predstavnike na dijalog o budućnosti, prioritetima i o perspektivama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2012. 16:35h

Putin je ocijenio da je opozicija previše usredsređena na ličnosti i da se ne poklanja pažnju političkim idejama i tome šta treba učiniti poslije izbora pa je pozvao opoziciju na dijalog.

"Predati vlast boljim ljudima? A šta poslije, šta činiti? Zabrinut sam jer nemamo debatu o tome šta bi trebalo uraditi izvan izbora i poslije izbora. Po mom mišljenju, to nije u interesu zemlje i kvalitetnog razvijanja našeg društva, nije na nivou njegovog obrazovanja i odgovornosti", naveo je Putin na svom predizbornom internet sajtu.

Putin je istakao da smatra da građani Rusije treba da imaju mogućnost da razgovaraju o "ne samo prednostima i manama političara, što samo po sebi nije loše, nego i o programima koje namjeravaju da sprovedu određene političke ličnosti".

"Potreban nam je širok dijalog o budućnosti i prioritetima, o dugoročnom izboru nacionalnog razvoja i perspektivi. Izazovi I zadaci treba da su u središtu tih programa. Kako da poboljšamo uslove za život. Ovaj tekst je poziv na dijalog", naveo je Putin.

Ruski premijer pokrenuo je u četvrtak sopstveni sajt na kojem je detaljno predstavio prioritete svoje kampanje za predsjedničke izbore i pored ostalog obećao vlast odgovornu prema građanima, istovremeno se distancirajući od Jedinstvene Rusije, čiji je kandidat.

Iako je Putin prema svim anketama najpopularniji političar u Rusiji i u velikoj prednosti u odnosu na druge kandidate, prilična je nepoznanica da li će uspjeti da osvoji nadpolovičnu većinu već u prvom krugu izbora 4. marta.

Njegova partija, Jedinstvena Rusija, osvojila je 49,4 odsto glasova na parlamentarnim izborima 4. decembra, ali je ovaj rezultat izazvao sumnju velikog broja građana i opozicionih partija zbog čega su uslijedili masovni protesti širom Rusije, a zvanično su prijavljene nepravilnosti na 117 biračkih mjesta.

Bonus video: