Nezadovoljstvo se širi Evropom: Rumuni pale Bukurešt

Nezadovoljni su zbog smanjenja plata i beneficija, povećanja poreza, nepotizma u državnim institucijama i široko rasprostranjene korupcije
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2012. 12:32h

Nakon što su demonstranti u Bukureštu, ljuti zbog najavljenih mjera štednje, na policiju bacali kamenje i zapaljive bombe, rumunska vlada je u nedjelju sazvala hitan sastanak na kojem će se raspravljati o nasilnim protestima koji ne pokazuju znakove smirivanja, piše Njujork Tajms.

Više od hiljadu demonstranata sukobilo se s policijom koja je koristila suzavce i signalne rakete kako bi odbila bijesne građane koji su u Bukureštu blokirali glavnu gradsku ulicu. Za vrijeme sveopšteg haosa jedan muškarac je nakratko gorio.

Protesti koji su ušli u svoj četvrti dan najžešći su i najozbiljniji od kad je 2004. na vlast došao predsjednik Basesku i rezultat su nezadovoljstva zbog smanjenja plata u javnom sektoru, smanjenja beneficija, povećanja poreza, nepotizma u državnim institucijama i široko rasprostranjene korupcije.

Na ulicama su vikali "Mafijaška vlada ukrala je sve što smo imali" i popularan uzvik upućen predsjedniku "Goni se, bijedno pseto!".

Lokalne televizije su prenijele da su mnoge trgovine u Bukureštu na meti vandala, a jedan od učesnika demonstracija je kazao: "Ovdje protestujemo, ne možemo se više s tim suočavati, nemamo novca za preživljavanje, penzije su nam male, a troškovi veći nego što si možemo priuštiti".

Tokom protesta 13 osoba je zatražilo ljekarsku pomoć.

"Rješenje je dijalog, a ne bacanje cigli na lijevo i na desno, što može ugroziti živote", rekao je rumunski premijer.

Galerija

Bonus video: