POZIV NA BUĐENJE

Udarac u leđa eurozoni u odsudnom trenutku

Neki sugerišu i da se radi o namjeri dijela međunarodnih investitora da fatalno oslabe eurozonu
0 komentar(a)
eurozona, euro, Foto: Rojters
eurozona, euro, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.01.2012. 21:07h

Evropski lideri su  obećali da će ubrzati planove za pooštravanje pravila potrošnje i što prije pokrenuti stalni fond za izbavljenje, dan nakon što je američka agencija Standard i Purs smanjila kreditni rejting nekoliko članica eurozone.

Snižavanjem rejtinga Francuskoj i Austriji, S&P signalizuje ujedno namjeru da u ovoj ili sljedećoj godini dodatno, još više smanji rejting Parizu i Beču.

To je ujedno i poruka da ta agencija nema povjerenja u krizni fond koji je eurozona oformila kako bi spasila svoje članice u dužničkim poteškoćama, stoji u prvim ekonomskim komentarima ovog poteza koji je potresao ne samo eurozonu nego i svjetska tržišta.

Evropska komisija (EK), evropski politički lideri i partije, kritikovali su američku rejting agenciju.

Agencija nema povjerenja u krizni fond koji je eurozona oformila

Mnogi vide ovaj potez S&P-a kao udarac u leđa u najosjetljivijem momentu za oporavak, a neki sugerišu i da se radi o namjeri dijela međunarodnih investitora da fatalno oslabe eurozonu.

Istovremeno su lideri, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, pozvali države da stegnu kaiš povećanjem poreza i velikim kresanjem potrošnje kako bi obuzdali ogromne deficite budžeta.

Međutim, to je povećalo zabrinutost tržišta da one neće uspjeti da se oporave, zbog čega su troškovi pozajmljivanja zaduženih vlada dodatno porasli.

S&P: Eurozona ide ka recesiji

Na konferencijskoj vezi sa novinarima i analitičarima nakon što je snizila rejting devet od 17 država eurozone, S&P je saopštila da vidi nastavak rizika od dužničke krize koja pogađa Evropu u posljednjih dvije godine, te da oblast jedinstvene valute ide ka recesiji.

„Evropa, prema našem mišljenju, nije odgovorila na porast izazova u eurozoni,“ rekao je analitičar S&P-a Moric Kremer, iznijevši prognozu da će bruto domaći proizvod eurozone opasti za do 1,5 odsto 2012. godine, prenio je Rojters.

„Evropa, prema našem mišljenju, nije odgovorila na porast izazova u eurozoni,“

Do snižavanja je došlo nekoliko sati nakon što su propali pregovori između privatnih investitora i grčke vlade u cilju restrukturiranja ogromnog grčkog duga. To je Atinu približilo bankrotu, koji bi narušio jedinstvo eurozone i zaprijetio zarazom koja bi mogla zahvatiti blok.

Angela Merkel je rekla da odluka S&P-a naglašava zašto države članice moraju brzo potpisati takozvani „fiskalni dogovor“.

„Sada se očekuje da fiskalni dogovor primijenimo što prije...i da to učinimo odlučno, a ne da pokušavamo da ga ublažimo,“ rekla je Merkel na sastanku njenih demohrišćana (CDU) u sjevernom gradu Kil.

„Takođe ćemo posebno raditi na primjeni stalnog mehanizma stabilnosti, ESM, što prije – to je važno zbog povjerenja investitora,“ dodala je.

Potrebna veća „solidarnost”

Da bi Francuska i Austrija vratile svoj trostruki A u cijeloj eurozoni mora doći do oporavka i do povećanja tzv. „solidarnosti“. Solidarnost znači da svi, a najviše Njemačka, finansijski stoje iza posrnule zemlje.

Oporavak zavisi od pronalaženja fine ravnoteže između fiskalne konsolidacije i generalnih mjera stezanja kaiša, a to nije samo štednja, nego jedna, metaforički rečeno, kalvinistička rigoroznost, s jedne, te ekonomskog rasta s druge strane.

Solidarnost znači da mora konkretno zaživjeti prošle godine uspostavljen specijalni krizni fond,

Solidarnost znači da mora konkretno zaživjeti prošle godine uspostavljen specijalni krizni fond, namijenjen upravo članicama eurozone u krizi.

Prema S&P, kao i prema Mudis i Fič, najvišu ocjenu zadržale su još u eurozoni Njemačka, Finska, Holandija i Luksemburg, a takođe i Britanija, Norveška, Danska, Švedska od EU zemalja.

U Evropi, najbolju ocjenu imaju još Švajcarska i Norveška. Mudis i Fič još nisu snizile rejting Francuskoj i Austriji. Krajem prošle godine, S&P je smanjio, na nekoliko sati, rejting Francuskoj, a naknadno se pravdao time da se to dogodilo slučajno, no u to niko ne vjeruje.

Ili se radilo o korupcijskoj aferi koja nije otkrivena - naime, ima ih koji su trgujući tih nekoliko sati na svjetskom tržištu masovno zaradili dok S&P nije opozvao negativni rejting - ili se radilo o velikom upozorenju Francuskoj. Lokalno, u Francuskoj, očigledna je žrtva Nikola Sarkozi, kojemu se približavaju izbori, i kojem je ovo, politički, najmanje trebalo.

Merkel za smanjenje uticaja agencija

Austrija je odluka S&P-a opisala kao poziv na buđenje za tu državu da skreše dug i deficit i za Evropu da brzo sprovede reforme.

Merkel je podržala predlog da se smanji oslanjanje međunarodnih investitora na rejting agencije

Odlika američke agencije je neke zemlje pogodila jače nego ostale, pri čemu su Francuska, Austrija, Malta, Slovačka i Slovenija pretrpjele snižavanje od jednog stepena, a Italija, Portugal, Španija i Kipar za dva. Bonitet Portugala je sada „bezvrijedan“.

U namjeri da zaobiđe njihov uticaj, Merkel je podržala predlog da se smanji oslanjanje međunarodnih investitora na rejting agencije, za koje neki njeni saveznici kažu da imaju političke motive, objavio je Rojters.

Ideja je da se uvede zakon koji bi investitorima omogućio sa sami procjenjuju rizik i odluke donose nezavisno od agencija sa sjedištem u SAD.

„Mislim da je veoma korisno da vidimo gdje možemo, ukoliko je potrebno, napraviti izmjene zakona,“ rekla je Merkel na sastanku njene stranke.

Preporučujemo za Vas