Rusi komentarima zasuli Putinov sajt: Dosta si vladao

Putinov portparol je rekao da su hakeri napali veb sajt i demantovao da su poruke cenzurisane iz političkih razloga
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 19:32h

Pozivi ruskom premijeru Vladimiru Putinu da podnese ostavku i odustane od predsjedničke kandidature preplavili su sajt njegove kampanje nekoliko minuta nakon pokretanja stranice, zbog čega su administratori ograničili javni pristup.

Putinov portparol i zvaničnik kampanje Dmitrij Peskov je rekao da su hakeri napali veb sajt i demantovao da su poruke cenzurisane iz političkih razloga, prenio je Rojters.

„Mani se politike, molim te. Očigledno je da je politika kao droga, ali to bi bio pristojan potez,“ napisao je Andrej Antinjenko.

Putin je takođe predstavio nacrt programa za martovske predsjedničke izbore, u kojem priznaje da neki Rusi žele brže promjene nego što je on uspio da postigne tokom 12-godišnje vladavine. Međutim, jedva se dotakao pitanja poput korupcije i političke reforme, na šta se žale mnogi birači.

„Vladimire Vladimiroviču, predlažem ti da ne pretvaraš situaciju u revoluciju, povučeš se sa mjesta premijera i odustaneš od kandidature za predsjedničku trku,“ glasi poruka koju je postavila Svetlana Sorokina.

„Mani se politike, molim te. Očigledno je da je politika kao droga, ali to bi bio pristojan potez,“ napisao je Andrej Antinjenko.

Sve što si mogao, već si uradio

Mnoge poruke su skinute sa javnog veb sajta, ali su ih novinari i blogeri postavili na svoje internet stranice, prenio je Rojters. Poruke protiv Putina su činile najmanje trećinu svih postavljenih na sajtu prije nego što je pristup blokiran.

„Bio si na vlasti dvanaest godina. To je dovoljno. Sve što si mogao, već si uradio. Ne može se vladati zauvijek. Zemlja neće preživjeti još jedan tvoj predsjednički mandat,“ glasila je jedna od cenzurisanih poruka.

Bio si na vlasti dvanaest godina. To je dovoljno. Sve što si mogao, već si uradio.

Pad Putinove popularnosti, koji je zabilježila agencija VTsIOM, na 51 odsto u decembru sa 61 odsto samo mjesec ranije, povećao je mogućnost drugog kruga izbora ako Putin ne obezbijedi više od polovine glasova u prvom krugu.

Peskov je kazao da štab Putinove kampanje vjeruje u pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Galerija

Bonus video: