EVROPA 2012.

Danska želi da spasi euro

Danska je s prelaskom u novu godinu od Poljske preuzela polugodišnje predsjedavanje Evropskom unijom. Iako nije članica eurozone, ova zemlja je najavila da želi da spasi neomiljeni euro.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2012. 19:58h

Danska je najavila da će biti posrednik između zemalja eurozone i onih članica koje su izvan toga kluba, u rješavanju najveće krize u istoriji Evropske unije. List "Osnabruecker Zeitung" o tome piše: „ Prošlo je tek šest mjeseci otkako se Danska djelimično udaljila od Evrope uvođenjem graničnih kontrola u Šengenskom prostoru. Nakon što je na vlast došla nova vlada lijevog centra, sada bi sve trebalo postati drugačije.

Nasljednici Vikinga odani kralju, čak žele i da pomognu kako bi se spasio neomiljeni euro. Činjenica da u najvećoj dosadašnjoj krizi predsjedavanje EU nije preuzela zemlja eurozone, već nakon Mađarske i Poljske, Danska, pokazuje da je evropskim institucijama potrebna sveobuhvatna reforma.

Danci, međutim, i sami imaju jak interes da spasu monetarnu uniju jer tako Njemačku mogu da iskoriste kao jeftino mjesto za preradu mesa, što pokazuje i aktivni promet danskih hladnjača na njemačkim autoputevima. Prema mišljenju Danaca, to ne samo da bi stvorilo nova radna mjesta u industriji za proizvodnju hrane, već bi pospješilo i razvoj komericjalne automobilske industrije.

Dance dakle ne treba odvraćati od njihovih namjera, već im treba poželjeti mnogo sreće. Da li će u slučaju zaoštravanja eurokrize u eurozoni uspjeti da opstanu protiv „Merkozija“ (Angela Merkel i Nikola Sarkozi) je drugo pitanje“, piše pored ostalog "Osnabruecker Zeitung".

Mađarske muke

Mađari su razočarani zbog odluka vlade Viktora Orbana. Njegova stranka "Fidesz" uz pomoć većine u parlamentu donosi zakone koji se mogu uporediti sa zakonima iz najcrnjeg doba komunizma, smatraju Mađari koji danima zbog toga bune.

List " Frankfurter Rundschau" piše: „Mađarska ima dramatičan problem koji se zove Viktor Orban. Šta da se radi sa demokratski izabranim predsjednikom vlade koji bezobzirno koristi svoj mandat kako bi izdao i uništio demokratiju. Sada Brisel konačno sistematski želi da ispita da li je povrijeđeno evropsko pravo na koje se Mađarska obavezala ulaskom u Evropsku uniju.

Ipak, svoj najmoćniji i najvjerovatnije jedini efikasan instrument EU još nije primijenila. Ukoliko Orban i dalje bude nerazuman, EU mora odlučno da djeluje. Ne postoji više ni jedan razlog da evropski poreski obveznici finansiraju njegov politički pravac koji zemlju udaljava od evropskih vrijednosti, demokratije i elementarnih ljudskih sloboda. Orban kredite koji su mu hitno potrebni smije da dobije tek kada se bude pridržavao pravila EU“, piše "Frankfurter Rundschau".