Samoubistvo bivšeg direktora i urednika "Dela" Danila Slivnika

Danilo Slivnik (62), nekadašnji glavni urednik, a jedno vrijeme i direktor vodećeg slovenačkog lista Delo, u petak je izvršio samoubistvo
0 komentar(a)
Danilo Slivnik, Foto: Delo.si
Danilo Slivnik, Foto: Delo.si
Ažurirano: 07.01.2012. 09:34h

Danilo Slivnik (62), nekadašnji glavni urednik, a jedno vrijeme i direktor vodećeg slovenačkog lista Delo, u petak je izvršio samoubistvo.

Slovenački mediji iznose sumnje da je to učinio zbog pritiska pod kojim je bio nekoliko posljednjih dana, nakon otkrića da je možda povezan s ilegalnim poslovima i pranjem novca bračnog para uhapšenog prošle sedmice u Austriji, zbog sumnji da su ostvarili ogromne profite ilegalnom prodajom anaboličkih steroida preko interneta.

Uhapšena 33-godišnja Alenka Karner je Slivnikova nećaka, prenosi Al Džazira Balkan.

U Ljubljani su posljedjih dana iznošene sumnje da je i Slivnik bio poslovno povezan sa bračnim parom Karner. On je to u više javnih nastupa negirao, tvrdeći da nije znao čime se bave.

Priznao je, međutim, da im je prije šest godina prodao novoizgrađenu urbanu vilu u Ljubljani, jer se posljednjih godina bavio građevinskim investicijama.

U medijima su se, navodi Al Džazira Balkan, posljednjih dana pojavile i informacije da su on ili njegov sin možda povezani sa kompanijama bračnog para Karner i njihove rodbine preko fiktivnih kompanija osnovanih u poreskim oazama, kojima se pokušavao da "opere" novac zarađen na anabolicima, tim prije što je Slivnik posljednjih godina u građevinske poslove investirao mnogo novca.

Istaknuti novinar osamdesetih godina bio je dopisnik Dela iz Moskve, a kasnije komentator i glavni urednik vodećeg slovenačkog dnevnog lista.

Jedno vrijeme je vodio i upravu kompanije "Delo", a kasnije bio osnivač privatnog političkog sedmičnog lista Mag.

Slivnik je 1992. godine izdao i knjigu 100 dana slovenačkog osamostaljenja, a u medijima se često pojavljivao kao analitičar aktuelnih političkih događaja.

Bonus video: