Mađarska vlada lagano ubija demokratiju

„Orbanova autokratija više ne može da toleriše ni mirnu opoziciju i proteste,“ rekao je Đurčanj Rojtersu pošto je oslobođen
0 komentar(a)
Mađarska, protest, Foto: Newshopper.sulekha.com
Mađarska, protest, Foto: Newshopper.sulekha.com
Ažurirano: 23.12.2011. 20:46h

Mađarska policija je nakratko pritvorila bivšeg socijalističkog premijera Ferenca Đurčanja i još nekoliko poslanika tokom protesta ispred zgrade parlamenta, gdje je vlada usvojila zakone koje opozicija smatra udarcem za demokratiju.

Parlament, u kojem vladajuća stranka Fides ima dvotrećinsku većinu, usvojio je ključni zakon o finansijskoj stabilnosti uprkos primjedbama Evropske unije, što bi moglo ugroziti pregovore o novom finansijskom sporazumu sa međunarodnim kreditorima.

Mađarska pokušava da obezbijedi sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom i EU da zadrži pristup tržištu finanisiranja sljedeće godine, ali su neformalni pregovori propali, zbog čega je agencija Standard i Purs snizila mađarski kreditni rejting na „bezvrijedan“.

Parlament je takođe usvojio izborni zakon, za koji kritičari kažu da će promijeniti izborni sistem u korist Fidesa, i nekoliko spornih nacrta zakona, zbog čega su opozicioni poslanici u znak protesta napravili lanac i blokirali ulaz u parlament.

Ne toleriše mirne proteste

Đurčanj, koji je predvodio dvije prethodne socijalističke vlade a sada je poslanik, na silu je uklonjen s protesta zajedno sa još nekoliko poslanika iz redova opozicione liberalne stranke zelenih LMP.

Policija je kasnije privela lidera Socijalističke stranke i još nekoliko socijalističkih zakonodavaca koji su pokušali da spriječe odvođenje aktivista LMP-a ispred parlamenta. Pritvoreni su kasnije oslobođeni.

„Orbanova autokratija više ne može da toleriše ni mirnu opoziciju i proteste,“ rekao je Đurčanj Rojtersu pošto je oslobođen.

Od dolaska na vlast 2010, Orbanova vlada je usvojila niz kontroverznih zakona sa ciljem da pojača kontrolu stranke. Mediji, crkve, pravosuđe i čak centralna banka će biti pod jačom kontrolom zvaničnika Fidesa u vladi.

„Oni pripremaju sahranu Mađarske Republike,“ izjavila je Sabo za „Njujork tajms“.

„Ono što vlada može postići ovim je da dodatno pojača izolaciju od Zapada, u ekonomski i politički, i ako nastavi ovim putem, jedini ishod može biti neuspjeh,“ rekao je Peter Kreko, politički analitičar organizacije Politički kapital.

Kako Orbanova stranka desnog centra predlaže i usvaja zakone manje-više po volji, opozicioni poslanici ponekad budu obaviješteni samo nekoliko sati prije početka rasprave o kompleksnim zakonima.

„Sve više imamo osjećaj da sjedeći u parlamentu legitimizujemo ono što se dešava, a ne možemo da učinimo ništa,“ kaže Timea Sabo iz LMP-a.

„Oni pripremaju sahranu Mađarske Republike,“ izjavila je Sabo za „Njujork tajms“.

Bonus video: