Stiglic poručio Evropi: Ne štedite! Ekonomija tako propada, a kamate rastu

"Udruženi talas štednje u Europi rezultiraće sporijim privrednim rastom", predviđa Stiglic
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 17:54h

Kina će vjerojatno podržati svoju privredu u idućoj godini a time će zaštititi i proizvođače sirovina u Latinskoj Americi od evropske dužničke krize, održavajući potražnju za njihovim proizvodima, kazao je ugledni ekonomista Džozef Stiglic, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

Kina će upotrijebiti svoje ogromne devizne rezreve za razvoj svoje privrede dok evropska štednja, izazvana finansijskim nedaćama, predstavlja veliku prijetnju za Latinsku Ameriku, upozorio je u intervjuu za Rojters bivši glavni ekonomista Svjetske banke.

Dužnička kriza u eurozoni pogodila je Latinsku Ameriku posredno, smanjen je izvoz kao i kreditni plasmani španskih banaka, snažno zastupljenih u toj regiji.

Njihove lokalne filijale bi mogle da budu prisiljene da šalju novac u matične banke u idućoj godini s obzirom na teška vremena u Evropi.

Španski "Santander" snažno je zastupljen u Brazilu, najvećoj latinoameričkoj ekonomiji a vodeća je banka i u Čileu. "Evropa prolazi kroz recesiju i to će štetiti potražnji. Čile će pretrpjeti štetu uglavnom preko trgovine. A tu je i kanal finansiranja", kazao je Stiglic, poznat po stavu da bi vlade u vrijeme krize trebale da, u stvari, povećaju potrošnju, upravo suprotno od onog što trenutno čine.

Od ukupno 61,9 milijardi čileanskog izvoza u razdoblju od januara do kraja septembra, 21 posto otpada na Kinu a 19 posto na Evropu.

Kina i Evropa vodeći su trgovinski partneri zemalja snažno orijentisanih na proizvodnju sirovina, kao što su veliki izvoznici pšenice Argentina i Brazil, naftom bogata Venecuela i istaknuti izvoznik bakra Čile.

Od ukupno 61,9 milijardi čileanskog izvoza u razdoblju od januara do kraja septembra, 21 posto otpada na Kinu a 19 posto na Evropu.

"Udruženi talas štednje u Europi rezultiraće sporijim privrednim rastom", predviđa Stiglic.

"Financijska tržišta biće razočarana jer će prihodi od poreza biti niži. Kada se to uvidi, tražiće se više kamate i onda će se tek shvatiti da sadašnje rješenje nije donijelo željeni efekat", dodao je.

Kina ima resurse, instrumente i političku volju da ih upotrijebi kako njena prireda ne bi naglo krenula silaznom putanjom, ističe Stiglic.

Kina ima resurse, instrumente i političku volju da ih upotrijebi kako njena prireda ne bi naglo krenula silaznom putanjom, ističe Stiglic.

"Ako kineskoj privredi bude trebao podsticaj, oni imaju resurse i političku volju da ih osiguraju. Takođe, za razliku od Sjedinjenih Država, polovina zemlje ne slijedi ideologiju po kojoj je kresanje budžeta jedino rješenje problema. Ako njihova privreda uspori, trošiće kako bi ja podstakli", dodao je.

Bonus video: