Zbog zakona o kažnjavanju klijenata protest prostitutki

Protestna šetnja koju su organizovali Sindikat seksualnih radnika, (Stras) i asocijacije za borbu protv side počela je na pariskom trgu Pigal
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 21:40h

Stotine prostitutki izašlo je na ulice Pariza protestujući zbog predloga vlade da se uvede zakon kojim se predviđa kažnjavanje njihovih klijenata.

"Odrasla sam, imam sve zube, i ne diraj mog klijenta", uzviknuo je na početku demonstracija jedan transeksualac.

On je rekao da političari u Francuskoj koriste prostituciju kako bi "preko leđa" onih koji se njom bave napravili karijere.

"Kažu da žele da nas zaštite, a zapravo hoće da nam ukinu izvor zarade", rekao je taj transeksualac, dok su ostali učesnici demonstracija uzvikivali "Spavate sa nama, a onda glasate protiv nas".

Prema predlogu zakona koji je vlada predala francuskom parlamentu 6. decembra, kazne za primanje usluga od prostituki bi mogle da budu dva mjeseca zatvora, ili 3.750 eura.

Protestna šetnja koju su organizovali Sindikat seksualnih radnika, (Stras) i asocijacije za borbu protv side počela je na pariskom trgu Pigal.

"Učinićemo sve da taj zakon ne bude donesen", rekao je jedan od učesnika protesta koji kaže da je počeo da se prostitucijom bavi iz finansijskih razloga.

Predloženi zakon inspirisan je onim koji je u Švedskoj na snazi od 1999. godine, a mogao bi biti izglasan u proljeće 2012.

Bonus video: