Fondovi za spas eurozone premašili bilion eura

Pored novca koji je rezervisan za pomoć Grčkoj, Portugaliji i Irskoj, Regling je spomenuo i 200 milijardi eura koliko je ECB uložila u kupovinu obveznica
0 komentar(a)
novac, pare, euro, Foto: Yaymicro.com
novac, pare, euro, Foto: Yaymicro.com
Ažurirano: 16.12.2011. 21:07h

Fondovi za spas prezaduženih zemalja evrozone premašili su bilion eura, uključujući novac koji je već potrošen, izjavio je danas u Rimu direktor Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) Klaus Regling.

"Nikada nisam razumio kada učesnici na tržištu kažu da vlasti nisu obezbjedile dovoljno novca", rekao je direktor Regling na konferenciji u italijanskom glavnom gradu, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Pored novca koji je rezervisan za pomoć Grčkoj, Portugaliji i Irskoj, Regling je spomenuo i 200 milijardi eura koliko je Evropska centralna banka (ECB) uložila u kupovinu obveznica, 400 milijardi neiskorišćenih sredstava EFSF, i kao i obećanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će finansirati trećinu svih paketa pomoći.

"Ne dijelim mišljenje mnogih da samo Evropska centralna banka može da riješi krizu" zbog svojih neograničenih izvora finansiranja, rekao je Redling, u vezi sa pritiskom na ECB da proširi obim svoje intervencije na tržištu obveznica.

AFP primjećuje kako je pitanje da li ima dovoljno raspoloživih sredstava da bi se spasile zemlje poput Italije i Španije tema mnogih rasprava, a neki analitičari predviđaju da bi bankrot jedne od te dvije velike privrede u evrozoni, mogao da dovede do raspada monetarnog bloka 17 zemalja-članica.

Mnogi kritičari smatraju da EFSF nema dovoljno sredstava, ukazujući da svih 440 milijardi eura ne može biti upotrebljeno, budući da otprilike polovina tog iznosa mora da ostane u fondu kao garancija za zajmove koje daje.

Bonus video: