Crkva počinila zločin protiv čovječnosti: Zlostavljano 10.000 djece

„Katolička crkva ima kulturu neotkrivanja svog prljavog veša“, kazao je predsjednik komisije Vit Ditman, bivši ministar obrazovanja i bivši gradonačelnik Haga
0 komentar(a)
sveštenik, Foto: Shutterstock.com
sveštenik, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.12.2011. 20:30h

Desetine hiljada djece bile su žrtve seksualnog zlostavljanja u institucijama rimokatoličke crkve u Holandiji od 1945, saopštila je jedna nezavisna komisija, kritikujući, kako je nazvala, zataškavanje i kulturu ćutanja crkve.

Crkveni lideri su izjavili da zbog rezultata istrage osjećaju sramotu i žalost, te ponudili „iskreno izvinjenje“. Saopštili su da nisu krivi samo počinitelji, nego i crkvene vlasti.

Komisija je procijenila da je 10.000 do 20.000 maloljetnika seksualno zlostavljano u sirotištima, internatima i bogoslovijama Katoličke crkve između 1945. i 1981, sa prestupima koji se kreću od veoma umjerenih do ozbiljnih, uključujući silovanje, prenio je Rojters.

„Više desetina hiljada maloljetnika bilo je predmet umjerenih, ozbiljnih ili krajnje ozbiljnih oblika neprikladnog seksualnog ponašanja u rimokatoličkoj crkvi“ od 1945. do 2010, saopšteno je iz komisije. Zabilježeno je i nekoliko hiljada slučajeva silovanja.

Platiti odštetu žrtvama

Rezultati su pokazali da je zlostavljanje bilo više rašireno u Holandiji nego u Irskoj, skandalu koju je uzdrmao Katoličku crkvu u Evropi i Sjedinjenim Državama i primorao papu Benedikta da se izvini žrtvama.

„Crkva je počinila zločine protiv čovječnosti“, kazao je Rojtersu Bert Smits iz organizacije Mi kulpa, koja pomaže žrtvama.

Crkva je sistemski prikrivala zlostavljanja koja su počinili katolički sveštenici, muškaraci i žene laici kako bi zaštitili njenu reputaciju, saopštila je komisija.

„Katolička crkva ima kulturu neotkrivanja svog prljavog veša“, kazao je predsjednik komisije Vit Ditman, bivši ministar obrazovanja i bivši gradonačelnik Haga.

Komisija je pozvala crkvu da svakoj od žrtava isplati odštetu u visini od 5.000 do 100.000 eura, i osnuje centar koji bi pomagao žrtvama zlostavljanja.

„Odštetu žrtvama platiće sve biskupije, kongregacije i redovi“, kazao je Vim Eijk, nadbiskup grada Utrehta.

Bonus video: