Sud odobrio Asanžu žalbu na odluku o izručenju

Asanž strahuje da bi, ukoliko bude isporučen Švedskoj, mogao da bude izručen i SAD, gdje ga čekaju optužbe vezane za objavljivanje na stotine hiljada dokumenata američke vlade
0 komentar(a)
Osnivač Vikiliksa, Foto: Rada Brajović
Osnivač Vikiliksa, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 16.12.2011. 14:33h

Britanski Vrhovni sud, najviše zakonodavno tijelo u zemlji, saopštio je da je odobrio osnivaču sajta Vikiliks Džulijanu Asanžu da uloži žalbu na odluku o izručenju Švedskoj, gdje je optužen za silovanje i seksualno uznemiravanje.

U saopštenju se navodi i da je dvodnevno saslušanje zakazano za 1. februar 2012.

Švedske vlasti žele da ispitaju 40-godišnjeg Asanža, kojeg su dvije nekadašnje volonterke u Vikiliksu, u avgustu 2010. optužile za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Osnivač Vikiliksa je uhapšen u decembru prošle godine i nakon devet dana provedenih u zatvoru u Londonu je, uz kauciju, pušten na slobodu, navela je agencija Rojters, podsjetivši da se on sada nalazi u istočnoj Engleskoj.

Asanž strahuje da bi, ukoliko bude isporučen Švedskoj, mogao da bude izručen i SAD, gdje ga čekaju optužbe vezane za objavljivanje na stotine hiljada dokumenata američke vlade.

Osnivač Vikiliksa odbacio je optužbe švedskog pravosuđa, tvrdeći da je slučaj politički motivisan od onih koji se protive njegovom radu.

Bonus video: