Predsjednik Dume Boris Grizlov podnio ostavku

Najavio je da će “nastaviti da vodi vrhovno vijeće stranke Jedinstvena Rusija i raditi onamo gdje to odredi” predsjednik
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 13:37h

Boris Grizlov, predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta i saradnik premijera Vladimira Putina, najavio je ostavku, dok se množe optužbe i protesti zbog navodnih nepravilnosti na parlamentarnim izborima 4. decembra.

“Odlučio sam da odustanem od mandata u parlamentu”, rekao je Grizlov, jedan od čelnika Putinove vladajuće stranke Jedinstvena Rusija. Ta je stranka 4. decembra pobijedila sa 49 odsto glasova.

Grizlov je ostavku obrazložio ocjenom da “nije korektno da dva mandata zaredom bude predsjednik Dume”.

Prije nego je 2003. postao predsjednik Dume, Grizlov je bio ministar unutrašnjih poslova.

Najavio je da će “nastaviti da vodi vrhovno vijeće stranke Jedinstvena Rusija i raditi onamo gdje to odredi” predsjednik Dmitrij Medvedev.

Grizlov je ostavku obrazložio ocjenom da “nije korektno da dva mandata zaredom bude predsjednik Dume”

Ostavka je objavljena u vrijeme ozbiljnih optužbi zbog izborne prevare, što je prvi pokret tako velikih razmjera protiv Putinovog režima.

U subotu je opozicija u Moskvi okupila od 50.000 do 80.000 demonstranata protiv izborne prevare.

Protest novinara Komersanta zbog smjenjivanja urednika

Više od 70 novinara izdavačke kuće Komersant protestuje zbog odluke vlasnika da otpusti glavnog urednika nedjeljnika Komersant vlast, Maksima Kovaljskog, i ocjenjuje da je riječ o pritisku na redakciju.U otvorenom pismu, objavljenom na jednom od ruskih sajtova, novinari pišu da je Kovaljski smijenjen zbog objavljivanja fotografije biračkog listića na kojem je bila napisana psovka upućena premijeru Vladimiru Putinu.

Bonus video: