Janša nije kriv, Finci plaćaju odštetu

Okružni sud u Ljubljani presudio je da finska nacionalna televizija YLE i novinar Magnus Berglund trebaju da plate Janezu Janši 15 hiljada eura odštete za klevetu
0 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Politikis.si
Janez Janša, Foto: Politikis.si
Ažurirano: 14.12.2011. 13:55h

Ou sumu je finska televizija dužna da isplati zbog izvještaja iz 2008. u kojem se tvrdilo da je bivši slovenački premijer uzimao mito od firme Patria.

Odlukom suda, koja je donesena u utorak, Janezu Janši odštetu u iznosu od 6.500 eura treba da plati i Bojan Potočnik, bivši načelnik slovenačke policije, koji je izjavio da je Janša uzeo mito.

Prema odluci suda, finska televizija i bivši načelnik policije trebaju javno da povuku svoje izjave i pruže izvinjenje Janši na slovenačkoj i finskoj nacionalnoj televiziji, piše Delo.

Janša, koji je bio slovenački premijer u razdoblju od 2004. do 2008, tužio je televiziju YLE iz Berglunda 2008. godine za klevetu, a tražio je odštetu od 1,5 miliona eura zbog izvještaja u kojem su ga prozvali da je od Patrie uzeo mito. Sporni izvještaj je objavljen samo nekoliko nedjelja prije održavanja parlamentarnih izbora u Sloveniji.

Berglund je u svom izvještaju tvrdio da su Janša, i još neki slovenački državni funkcioneri, uzeli mito kako bi "prošao" ugovor vrijedan 278 miliona eura za nabavu oklopnih vozila za slovenačku vojsku od finske firme Patria.

Bonus video: