Smjene u uglednom ruskom listu zbog "uvreda" na račun Putina

Na fotografiji na strani 29 nalazi se glasački listić na kojem je zaokružena partija Jabloko i napisan komentar: „Putine, odj...”
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2011. 20:40h

Urednik uglednog ruskog časopisa smijenjen je zbog objavljivanja fotografije sa psovkom upućenom premijeru Vladmiru Putinu, u okviru opsežnog izvještavanja o navodnoj prevari na parlamentarnim izborima 4. decembra.

Milijarder Ališer Usmanov, vlasnik izdavačke kuće „Komersant“ i većinski vlasnik fudbalskog kluba Arsenal, smijenio je glavnog urednika nedjeljnika „Komersant vlast”, Maksima Kovaljskog. Čini se da je smjenom poslato upozorenje da Putin i dalje ima ogroman uticaj na ruske medije, uprkos masovnim protestima protiv njega.

Na naslovnoj strani „Komersanta vlast“ od ponedjeljka objavljena je Putinova fotografija sa naslovom koji se poigrava sa imenom stranke Jedinstvena Rusija, ukazujući na krađu glasova. Dodaje se: „Kako su izbori lažirani: dokazi i očevici.“

Na fotografiji na strani 29 nalazi se glasački listić na kojem je zaokružena partija Jabloko i napisan komentar: „Putine, odj...”.

Potpis ispod slike glasi: „Pravilno pupunjen glasački listić je proglašen nevažećim”.

Kovaljski: Problem nije u riječima

Kovaljski, koji je radio u „Komersantu“ duže od 20 godina, izjavio je da smatra da je Kremlj izvršio pritisak na Usmanova, tajkuna metalske industrije. „Zaista ne želim da izdavači idu u smjeru servilnosti. Nadam se da u listu rade ljudi koju su dovoljno profesionalni i razumni da bi mu spasili obraz,“ izjavio je za agenciju slon.ru, prenio je „Gardijan“.

Kovaljski je odbacio tvrdnje da je prekršio etičke norme.

„Problem nije u riječima, nego u tome na koga se odnose,“ rekao je za BBC.

Portparol Usmanovljeve kompanije Metaloinvest potvrdio je vijest o smjeni Kovaljskog i generalnog direktora Komersant-holdinga Andreja Galijeva.

Sitno huliganstvo?

Usmanov je naklonjen Kremlju i, kako su prenijeli britanski mediji, rijetko se miješa u uređivačku politiku Komersanta, jednog od najuglednijih ruskih izdavača, koji obuhvata i dnevni list „Komersant“ i istoimenu radio stanicu.

Usmanov je izjavio da se materijal koji se pojavio u posljednjim izdanjima „Komersanta vlast“ kosi sa novinarskom etikom.

„Taj materijal se graniči sa sitnim huliganstvom”, citiran je Usmanov na sajtu gazeta.ru.

Generalni direktor izdavačke kuće Komersant, Demjan Kudravcov, izjavio je za Rojters da je Usmanovu ponudio ostavku zbog fotografije, rekavši da za nju nije znao prije nego što je objavljena.

Kadrovske promjene u Komersantu uslijedile su nakon masovnih protesta desetina hiljada Rusa zbog rezultata izbora, za koje kažu da su namješteni u korist Jedinstvene Rusije. Oni traže poništenje zvaničnih rezultata i nove izbore.

Ne ispituje se javno mnjenje

Ruski mediji su objavili da će Fondacija javno mnjenje, za koju se vjeruje da je povezana sa Kremljom, prestati da sprovodi ispitivanja javnog mjenja. Taj potez dolazi u trenutku kada opada popularnost Putina i njegove stranke.

Medijski aktivisti su opisali smjene kao cenzuru

Zamjenica glavnog urednika „Komersanta vlast”, Veronika Kucilo, rekla je da je fotografija objavljena zato što je vjerovala da je to dokument koji ukazuje na nepravilnosti. Rekla je da planira da da podnese ostavku.

Kucilo je kazala je da je glasački listić snimljen u Londonu, gdje su mogli da glasaju ruski državljani, te da je važeći.

Medijski aktivisti su opisali smjene kao cenzuru.

„Šokirani smo. To je jasan primjer cenzure od strane vlasnika,“ rekla je agenciji Asošiejtid pres Nadežda Ažgihina iz Ruskog udruženja novinara.

Galerija

Bonus video: