Ruska crkva poziva građane da izađu na demonstracije

Volja naroda se ignoriše, i često na vrlo ciničan način. Možemo, i treba da protestujemo protiv cinizma", rekao predstavnik Ruske pravoslavne crkve
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 19:54h

Predstavnik ruske pravoslavne crkve Aleksandar Ilijačenko pozvao je građane Rusije da učestvuju na sjutrašnjim demonstracijama opozicije u znak protesta zbog pobjede Jedinstvene Rusije na parlamenatrnim izborima održanim prošle nedjelje.

"Volja naroda se ignoriše, i često na vrlo ciničan način. Možemo, i treba da protestujemo protiv cinizma", rekao je Ilijačenko.

Prema njegovim riječima, "narod ima pravo na pobunu" kada su "zgaženi sloboda i ljudsko dostojanstvo".

Ilijačenko je u intervjuu objavljenom na sajtu posvećenom informacijama o pitanjima religije pozvao učesnike sjutrašnjih demonstracija da budu oprezni i izbjegnu eventualne provokacije.

Šef pres službe Moskovske patrijaršije Vladimir Viguljanski je rekao da svaki sveštenik ima pravo da iskaže svoje mišljenje o onome što se dešava u društvu.

Ruska opozicija zakazala je za sjutra demonstracije u znak protesta zbog pobjede Jedinstvene Rusije Vladimira Putina na parlamentranim izborima održanim 4. decembra.

Prema izvještajima ruske opozicije, nevladinih organizacija i stranih posmatrača, na izborima je bilo dosta kršenja pravila, posebno tokom prebrojavanja glasova.

Bonus video: