U Parizu pokrenut šering sistem električnih automobila

U Parizu je juče pokrenut novi šering program kojim Francuzi žele da iznajmljenim električnim automobilima smanje buku i zagađenje vazduha, ali i saobraćajne gužve.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2011. 19:57h

Jedna od glavnih ciljeva ovog programa je smanjenje broja privatnih automobila na ulicama Pariza.

Već juče je 250 novih električnih automobila voženo ulicama Pariza, dok je za sljedeću godinu planirano dodatnih 3,000 vozila. Za potrebe projekta određeno je oko 1,000 lokacija širom grada gdje korisnici mogu da ostave automobile nakon korištenja. Sličan projekat sa "dijeljenjem" električnih bicikala je već uveliko zaživio u Parizu , tako da se ne dovodi u pitanje ni uspjeh ovog "zelenog" programa pod imenom Autolib.

Električni automobil "Bluecar" je vozilo na kojem je baziran projekat, a nastao je iz saradnje italijanskog dizajnera Pininfarine i francuskog konglomerata "Groupe Bollore" koja se bavi proizvodnjom automobila. Glavna prednost ovog električnog automobila je njegova litijum-metal-polimer (LMP) baterija koja omogućava prelazak čak 250 kilometara sa samo jednim punjenjem.

Sistem radi kao kombinacija pretplate i stvarnog korištenja automobila po satu. Standardni troškovi pretplate iznose 10 eura dnevno, 15 eura sedmično ili 144 eura godišnje. Nakon odabrane pretplate, troškovi korištenja automobila po satu kreću se od 4 do 9 eura, a naplaćuju se putem korisnikove kreditne kartice povezane s pretplatničkim računom.

Više od 2.000 osoba već se prijavilo za učestvovanje u Autolib programu. Da bi bio komercijalno isplativ program mora u kratkom roku da pridobije povjerenje najmanje 80.000 pretplatnika.

Interes za primjenu sličnog sistema u svojim gradovima iskazali su gradonačelnici Đinghoa u Kini i Rio de Ženeira u Brazilu.

Bonus video: