Klinton: Izbori u Rusiji su bili namješteni

Posmatrači OEBS-a su ocijenili da su izbore na kojima je najviše glasova osvojila Putinova stranka Jedinstvena Rusija obilježile brojne nepravilnosti
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 12:13h

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton ocijenila je da su parlamentrani izbori u Rusiji bili namješteni.

"Ruski glasači zaslužuju da se sprovede istraga o izbornoj prevari i manipulaciji", rekla je Klintonova na ministarskom sastanku OEBS-a (OSCE) u Vilnjusu.

Opozicione ruske partije i nezavisni posmatrači saopštili su da je tokom parlamentarnih izbora u Rusiji, na kojima je najviše glasova osvojila stranka Jedinstvena Rusija premijera Vladimira Putina, bilo dosta kršenja izbornih pravila.

Posmatrači OEBS-a su ocijenili da su izbore obilježile brojne nepravilnosti i prilikom prebrojavanja glasova.

Ministarskom sastanku OEBS-a prisustvuje i ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, ali se on tokom svog boravka u Vilnjusu neće odvojeno sastati s Hilari Klinton, navodi agencija AP.

Opozicione partije i nezavisni posmatrači saopštili su da je tokom parlamentarnih izbora u Rusiji bilo dosta kršenja izbornih pravila

Američka državna sekretarka je kritikovala i kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji i najavila da će se sastati sa aktivistima iz te zemlje koja se smatra posljednjim bastionom jednog diktatorskog režima u Evropi.

Hilari Klintion je u ponedjeljak počela petodnevnu turneju po Evropi tokom koje su planirane njene posjete Njemačkoj, Litvaniji, Švajcarskoj, Belgiji i Holandiji.

Jake policijske snage u centru Moskve

Ruska policija šalje dodatne snage u Moskvu sa zadatkom da obezbijede red i mir, izjavio je portparol Unutrašnje vojske Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, Vasilij Pančenkov.

"Jedinica Unutrašnje vojske šalje se na zahtjev moskovske uprave MUP-a, i ima samo jedan cilj - osiguranje bezbjednosti građana", rekao je Pančenkov agenciji Interfaks, komentarišući vijesti elektronskih medija i pisanje blogera.

On je naveo da se u Moskvu ne dovode jedinice iz drugih regiona i da je za osiguranje reda i mira u prijestonici zadužena divizija "Đeržinski".

Policija je uhapsila oko 300 ljudi na opozicionom mitingu, koji su protestovali zbog navodnog lažiranja rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je vladajuća Jedinstvena Rusija dobila skoro 50 odsto glasova.

Među uhapšenima su i dvojica lidera ruske vanparlamentarne opozicije, Ilja Jašin i Aleksej Navaljni, koji se i dalje nalaze u pritvoru.

U centru Moskve će se okupiti oko 10.000 aktivista proputinovskog pokreta "Naši", čiji je cilj zaštita izbornih rezultata i podrška pobjedi Jedinstvene Rusije premijera Vladimira Putina.

Rukovodstvo pokreta "Naši" saopštilo je da se "ne plaši sukoba s policijom" i da nemaju namjeru da na bilo koji način provociraju ili obustavljaju saobraćaj.

Galerija

Bonus video: