Na originalan način pokazali da nema bezbjednih nuklearki

"Cilj nam je bio da ukažemo na to da je vrlo lako ući u nuklearku i da su francuska nuklearna postrojenja lake mete"
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 13:26h

Aktivisti Grinpisa upali su u nuklearnu elektranu, udaljenu od Pariza 95 kilometara, saopštio je portparol organizacije, a informaciju je potvrdila i policija.

U saopštenju Grinpisa se navodi da su njihovi aktivisti upali u nuklearku jutros oko 6 sati kako bi "uputili poruku o tome da bezbjedna nuklearka ne postoji".

U nuklearku je, kako je izvjestila žandarmerija, upalo osam aktivista.

"Jedan broj aktivista uspio je da se popne na zaštitnu kupolu reaktora, gde su istakli transparent "Ne postoji bezbjedna nuklearka", rekao je portparol Grinpisa Aksel Renodin.

"Cilj nam je bio da ukažemo na to da je vrlo lako ući u nuklearku i da su francuska nuklearna postrojenja lake mete", saopštio je Grinpis.

Ukupno 75 odsto električne energije u Francuskoj dolazi iz 58 nuklearnih reaktora u zemlji.

Specijalni savjetnik francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija, Anri Žino, je upozorio da bi trebalo izvući pouku iz upada aktivista Grinpisa u nuklearnu elektranu i razmisliti o boljoj bezbjednosti nuklearnih postrojenja.

"Ne smijemo dozvoliti da bilo ko može tako jednostavno ući u nuklearku. Možete zamisliti šta bi se sve moglo dogoditi", rekao je on, prenose francuski mediji

Bonus video: