OEBS: U Rusiji ubacivani dodatni listići u glasačke kutije

OEBS je ocijenio da tokom kampanje sve političke strane nisu bile ravnopravne, a da mediji u dovoljnoj mjeri nisu bili nezavisni
0 komentar(a)
Izbori Rusija, Foto: Beta/AP
Izbori Rusija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.12.2011. 12:52h

OEBS saopštio da su parlamentarni izbori u Rusiji, na kojima je partija Jedinstvena Rusija osvojila najveći broj glasova, obilježeni čestim nepravilnostima.

"Glasanje je bilo dobro organizovano, ali je izborni proces narušen tokom prebrojavanja glasova kada su zabilježene mnoge nepravilnosti među kojima je i ubacivanje dodatnih listića u glasačke kutije", navodi se u saopštenju.

OEBS je ocijenio da tokom kampanje sve političke strane nisu bile ravnopravne, a da mediji u dovoljnoj mjeri nisu bili nezavisni, ali je i naveo da su glasači u Rusiji, uprkos određenim propustima tokom izbornog procesa, iskoristili svoje pravo na izbor.

"Neophodne su promjene da bi u potpunosti bila poštovana volja naroda", rekao je jedan od predstavnika posmatračke misije, Petros Eftojmou.

Na juče održanim parlamentarnim izborima u Rusiji, stranka Jedinstvena Rusija Vladimira Putina osvojila je najveći broj glasova.

Ta stranka će od ukupno 450 mesta u ruskoj Dumi imati 238 poslanika, što je značajno manje nego što je osvojila na izborima 2007.

Nezavisni ruski mediji i posmatrači izbora iz organizacije Golos su konstatovali brojne nepravilnosti tokom izbornog procesa, dok je državna izborna komisija saopštila da nije bilo značajnijih kršenja pravila.

Bonus video: