U Njemačkoj uspješno deaktivirana bomba teška dvije tone

I šest i po decenija poslije Drugog svjetskog rata, još je uobičajeno da se u Njemačkoj nađu neeksplodirane savezničke bombe
0 komentar(a)
Bomba, Foto: Beta/AP
Bomba, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.12.2011. 17:08h

Ogromna bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena prošle nedjelje u njemačkom gradu Koblencu danas je uspješno deaktivirana, pošto je iz grada evakuisana polovina stanovnika, saopštili su vatrogasci.

Portparol vatrogasne službe Koblenca Bajko Brajtbart je rekao da će stanovnici grada biti evakuisani dok druga granata pronađena u blizini ne bude bila deaktivirana kontrolisanom eksplozijom.

Zbog plana demontiranja, iz Koblenca je evakuisano oko 45.000 stanovnika koji žive u krugu od 2 kilometra od mjesta gde je bomba pronađena, što je jedna od najvećih evakuacija njemačkog stanovništva u vezi sa zaostalim bombama otkako se 1945. godine završio Drugi svjetski rat.

Tokom demontiranja je bilo angažovano 2.500 policajaca, vatrogasaca i medicinskih službenika.

Bomba britanske proizvodnje, teška gotovo dvije tone je prošle sedmice pronađena odmah pored američke bombe, teške 125 kilograma, što se dogodilo zato što je vodostaj Rajne izuzetno opao zbog dugotrajne suše.

Međutim, i šest i po decenija poslije Drugog svjetskog rata, još je uobičajeno da se u Njemačkoj nađu neeksplodirane savezničke bombe.

Bonus video: