Slovačka: Izbjegnut kolaps zdravstvenih ustanova, ljekarima povećane plate

"Sada je dogovoren postupan rast plata, do iznosa od 1769 eura, do 2013.", rekla je premijerka Iveta Radičova
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2011. 17:27h

Slovačka vlada i sindikati zdravstvenih službi postigli su dogovor kojim je okončan mjesec dana dug spor oko povećanja plata i izbjegnut slom slovačkih zdravstenih ustanova, objavila je slovačka premijerka Iveta Radičova.

Oko petine od 7.000 slovačkih ljekara u četvrtak je obustavilo rad tražeći da se njihove plate približe zapadnoevropskim standardima.

Kako je spor eskalirao, Radičova je proglasila vanredno stanje u 15 bolnica i zaprijetila kaznama svakom ko odbija da dođe na posao, što nije urodilo plodom.

"Postigli smo dogovor nakon teških i dugih pregovora", rekla je Radičova novinarima, nakon što je tokom noći pregovarala s predstavnicima ljekara.

Sporazum garantuje postupno povećanje bruto mjesečne plate ljekarima u tri faze na 1769 eura, do 2013. godine.

Kako je spor eskalirao, Radičova je proglasila vanredno stanje u 15 bolnica i zaprijetila kaznama svakom ko odbija da dođe na posao, što nije urodilo plodom

To je oko 500 eura manje od zahtjeva sindikata.

Plate dijela slovačkih ljekara trenutno iznose oko 1500 eura, po podacima Organizacije za privrednu saradnju i razvoj, no prosječna mjesečna plata u zdravstvenom sektoru iznosi oko polovinu tog iznosa.

"Sada je dogovoren postupan rast plata, do iznosa od 1769 eura, do 2013. godine", rekla je slovačka premijerka.

Galerija

Bonus video: