Pola njemačkog Koblenca biće evakuisano zbog bombe

Ovo je najveća evakuacija u njemačkoj poslijeratnoj istoriji u kojoj je angažovana čitava flota autobusa
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2011. 13:25h

Gotovo polovina stanovnika njemačkog grada Koblenc dobila je nalog da se evakuiše pošto je na dnu Rajne nađena bomba, teška dvije tone, iz Drugog svjetskog rata.

Bomba, dugačka tri metra, jedna od najvećih iz ratnog arsenala britanske kraljevske mornarice, otkrivena je poslije 65 godina zahvaljujući padu vodostaja tokom rekordno sušnog novembra, piše britanski Dejli mejl.Detonator na bombi je zarđao i vlasti su odlučile da u nedelju evakuišu 45.000 od 120.000 stanovnika Koblenca dok bomba ne bude deaktivirana. Njena razorna snaga je takva da bi mogla da uništi cijeli stambeni blok.

Ovo je najveća evakuacija u njemačkoj poslijeratnoj istoriji u kojoj je angažovana čitava flota autobusa, a policiji i vatrogascima pomaze oko 1.000 dobrovoljaca.Planom je obuhvaćen i prevoz oko 700 pacijenata iz dvije bolnice, stanara više staračkih domova i zatvorenika iz lokalnog zatvora.Evakuacija je planirana za nedjelju da ne bi poremetila subotnju predbožićnu kupovinu.

Više neeksplodiranih bombi na dnu Rajne

Vlasti su tokom protekle sedmice podigle privremenu branu od oko 350 vreća sa pijeskom oko bombe koja je prekrivena sa nekoliko santimetara vode.Plan je da se voda oko bombe ispumpa i da se onda ukloni detonator. Očekuje se da će taj posao trajati nekoliko sati.

Koblenc je bio sjedište operativnog centra njemačke vojske tokom Drugog svjetskog rata i više puta je bio meta napada britanskih i američkih bombardera. U vazdušnim napadima uništeno je 87 odsto grada.U donjem toku Rajne otkriveno je još nekoliko neeksplodiranih bombi. Njemačka štampa piše da se na tlu Nemačke svake godine otkriva oko 2.000 tona neeksplodiranih bombi i druge municije, prenosi Rojters.

Galerija

Bonus video: