Nakon 535 dana Belgija dobija vladu, na čelu Elio Di Rupo

1996. godine njegova politička karijera gotovo da je bila na kraju kada ga je kao deklarisanog homoseksualca jedan maloljetnik optužio za seksualno zlostavljanje
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 09:27h

Gotovo nevjerovatno, ali istinito: 535 dana nakon parlamentarnih izbora socijalisti, demohrišćani i liberali ostvarili su dogovor oko sastavljanja nove vlade, javlja belgijska novinska agencija Belga.

Novi premijer Belgije biće Elio Di Rupo, valonski socijalista čiji je zaštitni znak velika leptir mašna. On je ujedno i prvi frankofoni političar koji će predvoditi vladu od 1974. godine.

Kompromisni tekst oko kojeg su se dogovorile stranke ispisan na 185 stranica još jednom će biti detaljno "pročešljan" i ovoga vikenda bi sve stranke trebalo da pristanu na koaliciju, a u ponedjeljak bi nova belgijska vlada mogla da položi zakletvu.

Spor između frankofonih Valonaca i Flamanaca koji govore holandski počeo je odmah nakon parlamentarnih izbora 2010. godine.

Di Rupo svoj novi posao počinje s praznim državnim blagajnama i sve većim kamatama na državne obveznice

Došlo je do blokade državne reforme koja je trebalo da reguliše status flamanskih opština u okolini Brisela u kojem živi veliki procenat frankofonih Belgijanaca.

Nakon toga stranke se nisu mogle dogovoriti kako da uštede oko 11,3 milijardi eura u proračunu za 2012. godinu. Tek kada je agencija Standard & Poor's smanjila bonitet Belgije s „AA+“ na „AA“ dogovoren je kompromis oko proračuna.

Bart De Vever, šef flamanskih nacionalista i predsjednik stranke NV-A, biće najžešća prijetnja novoj vladi, jer se i on i njegova stranka otvoreno zalažu za kraj belgijske savezne države.

Di Rupo svoj novi posao počinje s praznim državnim blagajnama i sve većim kamatama na državne obveznice.

Čovjek s bogatom političkom karijerom

Nakon što je krenuo u politiku Di Rupo je obavljao nekoliko dužnosti.

Bio je vicepremijer i dva puta premijer Valonije, a od 2001. godine je gradonačelnik grada Monsa i 12 godina je predsjednik Socijalističke stranke u Valoniji.

1996. godine njegova politička karijera gotovo da je bila na kraju kada ga je kao deklarisanog homoseksualca jedan maloljetnik optužio za seksualno zlostavljanje.

No Di Rupo je uspio da dokaže da optužbe nisu imale osnove.

Činjenica da Di Rupio potiče iz siromašne, radničke porodice označila je put ovog političara koji voli umjetnost.

" Naš naglasak stavljamo na slabe u društvu, ljude koji imaju mala primanja, na radnike i zaposlenike" piše Di Rupo u programu svoje stranke.

Preduzećima koja se nalaze u krizi pomaže državnim novcem, dok ne drži mnogo do mjera štednje, premda je stopa duga u Belgiji gotovo 100 posto BDP-a.

Galerija

Bonus video: