Smrtna kazna za optužene za bombaški napad u metrou u Minsku

Osuđeni ne mogu da se žale na presudu Vrhovnog suda zemlje, ali imaju prava da traže pomilovanje od predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka
0 komentar(a)
Metro Minsk, Foto: Wikitravel
Metro Minsk, Foto: Wikitravel
Ažurirano: 30.11.2011. 19:10h

Vrhovni sud Bjelorusije izrekao je danas smrtne kazne dvojici optuženih za bombaški napad u metrou u Minsku u kome je poginulo 15 ljudi.Sudija Vrhovnog suda Bjelorusije Aleksandar Fedortsov rekao je da optuženi Dmitri Konovalov i Vladislav Kovalev "predstavljaju ekstremnu opasnost za društvo i treba nad njima izvršiti smrtnu kaznu"."Pri odlučivanju o kazni za Konovalova sud je uzeo u obzir činjenicu da je on počinio više zločina i da je u njegovoj laboratoriji ostalo više supstanci za proizvodnju novih bombi", rekao je sudija.Prethodno je sudija Fedortsov njih dvojicu proglasio krivim za teroristički akt izvršen 11. aprila 2011. godine. Prema presudi Konovalov je izvršio napad a Kovalev mu je pomogao da aktivira eksploziv.U napadu na stanicu podzemne željeznice u centru Minska poginulo je 15 ljudi a više od 160 je povrijeđeno. To je bio najteži napad u ovoj bivšoj sovjetskoj republici od kada je stekla nezavisnost 1991. godine.

Bez prava žalbe, može pomoći samo Lukašenko

Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu za dvojicu optuženih. Bjelorusija je jedina zemlja u Evropi koja još ima smrtnu kaznu. Njih dvojica su optuženi za još dve eksplozije - u Minsku 2008. i istočnom gradu Vitebsku 2005. - u kojima je bilo povrijeđenih za koje su bjeloruske vlasti smatrale da su odgovorne nacionalističke grupe u zemlji.Tokom suđenja koje je počelo u septembru Dmitri Konovalov je priznao da je izvršio napad na metro u Minsku i da je odgovoran za eksploziju 2005. godine. Vladislav Kovalev je negirao da je odgovoran za djela koja mu se stavljaju na teret.

Osuđeni ne mogu da se žale na presudu Vrhovnog suda zemlje, ali imaju prava da traže pomilovanje od predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Bonus video: