Evropska komisija je protiv podjele eurozone

Evropska komisija protivi se idejama za rješavanje krize koje bi mogle voditi podjeli eurozone, izjavio je danas portparol Amedeu Altafaj Tardio.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 14:28h

"Cilj je da sačuvamo jedinstvo eurozone, podrazumijeva se da to isključuje podjelu i zbog toga svaki predlog treba da se temelji na jedinstvu eurozone", rekao je Altafaj Tardio.

Time je odgovorio na novinarsko pitanje da prokomentariše natpise u njemačkoj štampi da Francuska i Njemačka pripremaju predlog po kojem bi zemlje eurozone s najvišim kreditnim rejtingom izdale zajedničke euroobveznice pomoću kojih bi se pomoglo onim zemljama koje su najviše pogođene dužničkom krizom.

Njemačko ministarstvo finansija danas je demantovalo natpise koje je objavio list "Die Welt", ističući da rješenje za dužničku krizu treba tražiti preko promjene evropskih ugovora, kako bi se uvela stroga pravila o budžetskoj disciplini.

Altafaj Tardio nije htio da komentariše ni informacije po kojima bi zajedničke euroobveznice koštale Njemačku 80 milijardi eura.

On je takođe negirao da se vode pregovori između Međunarodnog monetarnog fonda i Italije.

"Povjerenik (za ekoomske i monetarne poslove) Oli Ren nije nikada o tome razgovarao s italijanskim premijerom Mariom Montijem. Nema takvih razgovora na evropskom nivou", rekao je Alftafaj Tardio.

Bonus video: