Koliki je problem Njemačke sa neonacistima

Poslanici njemačkog Bundestaga su ove sedmice neobičnim gestom izrazili svoju pogođenost zbog neonacističke serije ubistva
54 pregleda 0 komentar(a)
budnestag, Foto: Rojters
budnestag, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.11.2011. 17:05h

U Njemačkoj je nastavljena istraga serije ubistava koja su počinili neonacisti, piše portal radija Dojče vele.

Ove sedmice je uhapšen 32-godišnji muškarac optužen za podršku organizaciji Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU).

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, je u Bundestagu pozvala sve stranke u borbu protiv ekstremizma.

„Opasnosti koje dolaze od desnog ekstremizma shvatamo vrlo obiljno. Ali bismo optužbe da smo slijepi na bilo koje oko trebali odbaciti. To samo stvara raskol među demokratama. Borba protiv ekstremizma bilo koje vrste i jačanje demokratije su dugoročni zadaci svakog od nas.“

orodicama žrtava bi kako je predloženo, trebala biti isplaćena odšteta u visini od 10.000 eura

Lavina je krenula 4. novembra: dva muškarca su navodno počinila samoubistvo u kamping vozilu u istočnonjemačkom gradu Zwickau. Policija ih je našla spaljene.

Vijest je postala misterija tek kada je policija u istom gradu stigla na mjesto eksplozije u kojoj je izgorjela i njihova kuća, piše na portalu radija Dojče vele.

Policija povezuje da su Uwe Mundlos i Uwe Böhnhart, prethodno opljačkali poslovnicu banke Sparkasse u Eisenachu, a na vidjelo su izašli razlozi spaljivanja prikolice u kojoj su nađene lisice i oružje policajke Michele Kiesewetter, ubijene 2007. u Heilbronnu, i njenog teško ranjenog kolege.

Počela je žestoka javna kampanja u kojoj se zbog propusta prozivaju njemački obavještajci, a spisak uhapšenih se širi kao i saznanja o terorističkom podzemlju.

U Francuskoj je gore

Iako je Njemačka pod velikim teretom svoje nacističke prošlosti, taj problem je u odnosu na neke druge na niskom noivou, kaže poslanica socijaldemokrata Lale Akgün. Ona je političarka turskog porijekla.

„Ako uporedite Le Pena u Francuskoj koji u ovom trenutku uživa podršku oko 18 odsto biračkog tijela, i desničarske partije u Njemačkoj koja ima ispod pet odsto podrške, jednostavno vidite da je problem u Njemačkoj znatno manji nego u drugim državama. I vjerujem da se upravo zbog toga situacija pokušavala zataškati,“ kaže Lale Akgün.

Poslanici njemačkog Bundestaga su ove sedmice neobičnim gestom izrazili svoju pogođenost zbog neonacističke serije ubistva.

Svi su ustali sa svojih poslaničkih stolica kada je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert porodice žrtava zamolio za izvinjenje i kada je govorio o propustima koji su počiniocima godinama omogućili da ostanu neotkriveni.

Porodicama žrtava bi kako je predloženo, trebala biti isplaćena odšteta u visini od 10.000 eura, a savezna vlada bi kako je najavio ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich trebala razmotriti i mogućnost zabrane desnoekstremne Nacionaldemokratske stranke (NPD), javlja Dojče Vele.

Bonus video: