Slovački vojni obavještajci prisluškivali i premijerku

Slovačka premijerka Iveta Radičova izjavila je danas da je šokantno i razočaravajuće ako je istina - kako tvrde mediji, da je slovačka vojna obavještajna služba pored novinara prisluškivala i pratila predsjednicu vlade.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 15:33h

Dnevnik Novi čas koji je zajedno s listom Pravda u ponedjeljak objavio da su vojni obavještajci mjesecima prisluškivali novinare iz medija bliskih opoziciji, danas tvrdi da su vojni obavještajci napravili tajni dosije i o premijerki.

Radičova je navodno prisluškivana i praćena da bi se saznalo šta misli o aferi i sukobu interesa jednog od činovnika iz stranke Sloboda i solidarnost iz koje je i danas smenjeni ministar odbrane Lubomir Galko.

"Znam samo to što su objavili mediji. Ako je to istina, to je veliko razočaranje i šok", kazala je Radičova novinarima.

"Slovački političari bi trebalo da se dogovore o mjerama kontrole obavještajnih službi. Očigledno je da su tajne službe radile sve samo ne to za šta su osnovane i šta im je cilj", kazala je Radičova.

Predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič na predlog premijerke smijenio je danas ministra odbrane Galka koji je pred medijima i poslanicima nadležnih odbora slovačkog parlamenta branio prisluškivanje novinara.

Galko je traganje za intimnim podacima iz privatnog života novinara, kretanja na njihovim računima, informacijama kako su im obezbijeđeni stanovi i kuće pravdao potrebom da se sazna gdje na Ministarstvu odbrane cure povjerljive informacije do novinara, koji, objavljujući ih vrše krivično djelo.

Prisluškivanje troje novinara dnevnika Pravda i direktora informativne televizije TA3, prema Galkovim tvrdnjama, sasvim je legalno jer je obavljano tek poslije dozvole suda.

Galko je danas porekao da je premijerka bila prisluškivana i objasnio da se snimak njenih razgovora mogao pojaviti samo ako je razgovarala telefonom sa nekim od prisluškivanih.

Bonus video: