Merkel gubi strpljenje sa Kameronom

Kameron želi „odlučnu akciju“ da bi se stabilizovala eurozona, dok je Merkel jasno poručila da se zalaže za pristup „korak po korak“
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 21:01h

Lideri Njemačke i Britanije su poslali suprotstavljene signale o tome kako je najbolje riješiti dužničku krizu eurozone i priznali da nisu uspjeli da smanje razlike oko uvođenja poreza na finansijske transakcije (FTT) u Evropi.

Na konferenciji za novinare u Berlinu, britanski premijer Dejvid Kameron i njemačka kancelarka Angela Merkel su pokušali da prevaziđu različite stavove prema politici Evropske unije, koji su izazvali rat riječima između političara i medija u obje države.

Međutim, kako je prenio Rojters, oni nisu uspjeli da zamaskiraju razlike oko toga kako bi trebalo rješavati dužničku krizu u oblasti jedinstvene valute, pri čemu je Kameron pozvao na "odlučnu akciju" da bi se stabilizovala eurozona a Merkel jasno poručila da se zalaže za pristup "korak po korak".

Merkel je usredsređena na promjene Lisabonskog ugovora EU, koje bi primorale ostale članice eurozone da usvoje njemačku budžetsku disciplinu

Merkel podržava argument njemačke Bundesbanke da bi to bilo narušavanje mandata ECB, fokusiranog na inflaciju. Rojters navodi da to kršenje u Njemačkoj evocira traumatična sjećanja na hiperinflaciju koja je uslijedila nakon dva svjetska rata.

"Zahtjev Britanije da upotrijebimo veliku količinu snage da povratimo kredibilitet eurozone je u redu. Ali moramo voditi računa o tome da se ne pretvaramo da imamo moć koju nemamo. Zato što će tržišta brzo uvidjeti da to ne funkcioniše", rekla je kancelarka.

Merkel je usredsređena na promjene Lisabonskog ugovora EU, koje bi primorale ostale članice eurozone da usvoje njemačku budžetsku disciplinu. Ona vjeruje da bi to ubijedilo finansijska tržišta da Evropa ozbiljno misli da stavi pod kontrolu svoj dug i deficit.

Jedan njemački izvor je rekao da je dvoje lidera razgovaralo o mogućoj formulaciji sporazuma o promjeni ugovora, pri čemu bi se Kameron složio sa željama Berlina u zamjenu za ustupke Evrope koji bi zadovoljili euroskeptike u njegovoj Konzervativnoj stranci, prenio je Rojters.

Berlin želi da se sud bavi nedisciplinovanima

Londonski "Gardijan" je uoči Kameronove posjete Berlinu i Briselu objavio da će on biti upozoren da može ugroziti plan o "Evropi u dvije brzine", kojom bi dominirale Francuska i Njemačka, ako bude tražio previše ustupaka u rješavanju krize u eurozoni.

"Tokom niza sastanaka, premijer će biti savjetovan da Velika Britanija iznosi samo umjerene zahtjeve sljedeće godine kada lideri EU budu razmatrali izmjenu Lisabonskog sporazuma u cilju jačanja eura", piše "Gardijan".

Njemački „Špigl“ je objavio da Berlin želi da se Evropski sud pravde bavi članicama eurozone koje prekrše pravila.

U dokumentu na šest strana, njemačkog ministarstva spoljnih poslova, koji je „Špigl“ objavio ove nedjelje, poziva se da "mali skup, koji bi bio precizno ograničen u smislu sadržaja", "brzo" iznosi predloge, oko kojih bi se potom dogovorilo svih 27 članica EU.

Njemačka kancelarka je prošlog mjeseca na hitnom sastanku lidera EU upozorila Kamerona da će nerado morati da stane na stranu Francuske, ako Velika Britanija pretjera u zahtjevima.

Nikola Sarkozi

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi, navodi "Gardijan", želi da ugovor prihvati 17 članica eurozone, bez Velike Britanije i još devet članica EU koje ne koriste euro.

To bi bio veliki korak ka formalizaciji „Evrope u dvije brzine“ u kojoj bi Francuska, Njemačka i još četiri članice s najvišim kreditnim rejtingom AAA činile unutrašnje jezgro, dok bi Velika Britanija i Danska, jedine dvije članice EU koje imaju pravnu osnovu da ne učestvuju u euru, činile kičmu spoljašnjeg jezgra.

Evropa govori njemački

Na pitanje o insistiranju Njemačke na uvođenju poreza na finansijske transakcije u Evropi, Merkel je priznala da ona i Kameron "nisu postigli nikakav napredak".

Neizbježno je da cijela Evropa na kraju uđe u eurozonu i da se „to može dogoditi brže nego što misle neki u Britaniji“

Dvoje lidera je dalo sve od sebe da demonstrira jedinstvo, oslovljavajući se imenima i naglašavajući zajedničko interesovanje za snažan euro i konkurentno jedinstveno evropsko tržište, prenio je Rojters.

Angela Merkel

Međutim, Merkelini saradnici su rekli da ona gubi strpljenje zbog Kameronovih stalnih kritika na račun eurozone, što toliko smeta njenom bliskom savezniku Nikoli Sarkoziju da je nedavno poručio britanskom premijeru da mu je „muka“ od toga.

Na sastanku sa Merkelinim demohrišćanima (CDU) ranije ove nedjelje, parlamentarni lider njene stranke je optužio Britaniju da „samo brani svoje interese“ i trijumfalno objavio da "Evropa odjednom govori njemački", aludirajući na rasprostranjeno prihvatanje njemačke fiskalne discipline u bloku.

Njen ugledni ministar finansija, Volfgang Šojble, izjavio je da je neizbježno da cijela Evropa na kraju uđe u eurozonu i da se „to može dogoditi brže nego što misle neki u Britaniji“.

Dejvid Kameron

Takvi komentari su izazvali oštre reakcije u britanskoj štampi.

Najtiražniji njemački list "Bild" je na dan Kameronove posjete objavio: "Šta Engleska još traži u EU?"

Galerija

Bonus video: