Evropski parlament zabranjuje poklone skuplje od 150 eura

Usvajanje novih pravila je uslijedilo pošto je naglašen sukob interesa u EP a jedan britanski list otkrio zakonodavce koji su spremni da prodaju svoj uticaj
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2011. 20:14h

Evropski zakonodavci više više neće moći da primaju skupocjene poklone i moraće da prijave ostale poslove, prema novim pravilima o kojim je u četvrtak postignut dogovor u Evropskom parlamentu, nekoliko mjeseci nakon što je u izvještajima otkriven sukob interesa u tom tijelu.

Od 736 članova parlamenta će tražiti da obezbijede izvještaje o aktivnostima koje su plaćene više od pet hiljada eura godišnje prema novom kodeksu ponašanja, prenijela je agencija Rojters. Očekuje se da pravila dobiju konačnu potvrdu sljedećeg mjeseca i da se primjenjuju od januara.

Članovi EP će takođe morati da obezbijede informaciju o svakom mogućem sukobu interesa, kao što je bavljenje lobiranjem u prošlosti, i moraće da odbiju poklone vrijedne više od 150 eura.

Za kršenje ovih pravila predviđeno je kažnjavanje običnim ukorom do suspenzije iz parlamenta do deset godina.

„Uz veću moć Evropskog parlamenta mora ići povećana odgovornost i transparentnost njegovih članova”, kaže se u saopštenju predsjednika EP Ježija Buzeka.

„Kodeks ponašanja će obezbijediti snažnu zaštitu od neetičkog ponašanja.“

Rojters navodi da je usvajanje novih pravila uslijedilo pošto je u izvještaju te agencije naglašen sukob interesa u EP a jedan britanski list otkrio zakonodavce koji su spremni da prodaju svoj uticaj.

Aktivisti kampanje protiv korupcije su pozdravili kodeks, ali su izrazili zabrinutost vezano za definiciju poklona, s obzirom na to da bi putovanja u inostranstvo i boravak u hotelima koje plaćaju interesne grupe ili strane vlade i dalje mogli biti dozvoljeni prema novim pravilima.

„To što je refundiranje direktnih troškova isključeno iz definicije poklona je opasna rupa koja bi mogla omogućiti da se nastavi korporativna gostoljubivost”, stoji u saopštenju briselske grupe za transparentnost, Alter-EU.

Bonus video: