Asanž pokušava da “dođe” do Vrhovnog suda

Vrhovni sud će razmotriti Asanžov zahtjev samo u slučaju da njegovi advokati uvjere sudije da je taj slučaj od posebnog javnog interesa
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 20:27h

Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž podnio je nadležnom sudu zahtjev u kome traži da mu bude omogućeno da Vrhovnom sudu Velike Britanije može da uloži žalbu na odluku o izručenju Švedskoj, saopštilo je pravosuđe.

Asanž je podnio zahtjev pošto je 2. novembra Visoki sud u Londonu donio odluku da osnivač Vikiliksa može da bude izručen Švedskoj, gdje je optužen za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Asanž je zatim uputio Visokom sudu zahtjev za dozvolu da slučaj proslijedi Vrhovnom sudu, prenio je AFP.

Na svojoj Tviter stranici, pravosuđe je saopštilo da će Visoki sud razmotriti Asanžov zahtjev do saslušanja zakazanog za 5. decembar.

Prema engleskom zakonu, Vrhovni sud će razmotriti Asanžov zahtjev samo u slučaju da njegovi advokati uvjere sudije da je taj slučaj od posebnog javnog interesa.

Britanske sudije smatraju da Asanž treba da bude poslat u Švedsku da bi odgovarao na optužbe za navodno silovanje jedne i seksulano uznemiravanje druge žene, dok on negira optužbe i ističe da je slučaj politički motivisan od onih koji se protive njegovom radu.

Asanž strahuje da bi, ukoliko bude isporučen Švedskoj, mogao da bude izručen i SAD, gdje ga čekaju optužbe vezane za objavljivanje na stotine hiljada dokumenata američke vlade.

On se, takođe, brine i kako će funkcionisati "Vikiliks" ukoliko bude u zatvoru u Švedskoj.

Bonus video: