Italijanska kriza "drma" Austriju

Unikredit je zabilježio gubitak od 10 milijardi eura i planira žestoke mjere štednje, poput ukidanja skoro 10.000 radnih mjesta, od kojih 700 u Austriji
0 komentar(a)
Unikredit banka, Foto: Rojters
Unikredit banka, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.11.2011. 19:45h

Austrija ima vrhunski bonitet, trostruko A, ali su sve glasnije sumnje da će tako ostati, zbog bliske povezanosti sa privredom Italije.

Jedna od najvećih austrijskih banaka - Banka Austrija, u vlasništvu je italijanske banke Unikredit, koja je u ponedjeljak objavila gubitak u trećem kvartalu od 10 milijardi eura.

Agencija Mudis najavila je novu ocjenu Austrije, dok je agencija Standard end Purs najavila skoru posjetu Beču, ne bi li se uvjerili da li ta zemlja i dalje zaslužuje najbolji bonitet.

Trostruko A u zoni eura, pored Austrije, imaju Njemačka, Francuska, Finska, Luksemburg i Holandija.

Ukoliko bi rejtinške agencije smanjile bonitet Austriji za samo jedan stepen, to bi tu zemlju koštalo dodatne tri milijarde eura za podmirenje kamata.

Banka Austrija je u vlasništvu milanskog Unikredita, pa su agencije za rejting već spustile bonitet toj austrijskoj banci.

Unikredit je zabilježio gubitak od 10 milijardi eura i planira žestoke mjere štednje, poput ukidanja skoro 10.000 radnih mjesta, od kojih 700 u Austriji.

Ukoliko nova italijanska vlada pod vođstvom Marija Montija ne uspije da brzo smiri ulagače, austrijski ekonomski stručnjak Bernard Felderer je uvjeren da bi se u Austrija mogla naći u nevoljama, javlja Dojče vele.

Stanje u državnom budžetu nije tako loše kao u nekim drugim zemljama Evrope, ali predsjednik Nadzornog odbora centralne banke Austrije Klaus Rajdl smatra da bi stanje moglo da se pogorša.

Bonus video: