Grčka: Ekspolozija ispred Ministarstva unutrašnjih poslova

Bomba je pričinila manju štetu. Za sada niko nije preuzo odgovornost za ovaj napad. Najavljeni novi štrajkovi i protesti u Grčkoj
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 10:02h

Ispred kancelarije grčkog zamjenika ministra inostranih poslova Marilize Ksenojanakopule aktivirana je ekplozivna naprava ručne izrade, ali povređenih nije bilo, saopštila je policija.

Bomba je pričinila manju štetu. Za sada niko nije preuzo odgovornost za ovaj napad, koji se je dogodio samo nekoliko sati nakon obraćanja poslanicima novog grčkog premijera Lukasa Papadimosa.

Ovo je prvi napad u Grčkoj nakon formiranja nove vlade.

Najavljeni novi štrajkovi i protesti u Grčkoj

Zaposleni u javnom sektoru u Grčkoj održat će danas trosatni štrajk, a sindikati najavljuju proteste u Atini i Solunu, kao i novi generalni štrajk, prvi nakon izbora prelazne vlade na čelu sa premijerom Lukasom Papademosom.

"Naša borba će se nastaviti sve dok socijalni problemi nastavljaju da postoje i eskaliraju, sve dok i dalje vidimo kako ljude otpuštaju u javnoj službi, smanjuju se prihodi, rastu porezi i prodaje državna imovina", izjavio je zamjenik vođe sindikata ADEDY Ilias Vretakos.

Štrajk će početi u podne po lokalnom vremenu širom Grčke na osnovu odluke ovog sidikata, koji okuplja zaposlene u javnom sektoru.

Sindikat ADEDY planira da u 13 sati po lokalnom vremenu održi protestne skupove na Trgu Klaftmonos u centru Atine i kod kipa Elefteriosa Venizelosa u Solunu.

Sindikat je takodje najavio planove za novi generalni šttrajk u saradnji sa Generalnom konfederacijom zaposlenih Grčke (GSEE) u danima kada se u Parlamentu bude razgovaralo i glasalo o novom budžetu.

Predsjednik sindikata Kostas Cikrikas izjavio je danas na konferenciji za novinare da predvidja da će nova vlada pratiti istu politiku koja "umjesto da zemlju izvuče iz krize, samo je uranja u čak još veću recesiju, što za posljedicu ima krah ekonomije i pad životnog standarda, decenijama unazad".

Glavni zadatak nove koalicione vlade, koja je formirana poslije ostavke premijera Jorgosa Papandreua, biće sprovođenje mjera štednje i ispunjavanje preduslova kako bi se dobili novi krediti od evropskih fianansijskih institucija i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Grčki parlament u srijedu u podne glasa o poverenju novoj vladi i gotovo je izvjesno da će je podržati pošto koalicija tri stranke - dosad vladajućeg PASOK-a, konzervativne Nove demokratije i krajnje desničarske partije LAOS - kontroliše 254 od ukupno 300 mijesta u skupštini.

Bonus video: