Julija Timošenko optužena za utaju poreza

Ove optužbe vezuju se za 1990-te, odnosno period dok je bila direktorka gasne trgovinske komapanije Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine
0 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Guardian.co.uk
Julija Timošenko, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 11.11.2011. 13:18h

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko koja je već osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja sada je optužena i za izbjegavanje plaćanja poreza, krađu i prikrivanje deviznog prihoda, saopštile su poreske vlasti u toj zemlji.

Ove optužbe vezuju se za 1990-te, odnosno period dok je bila direktorka gasne trgovinske komapanije Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine, navedeno je u saopštenju na internet sajtu Državne poreske uprave, prenosi Rojters.

Timošenko je negirala sve ranije otpužbe i tvrdi da je njeno suđenje bilo politička osveta predsjednika Viktora Janukoviča, koji ju je pobijedio na predsjedničkim izborima.

Bivša premijerka je 11. oktobra osuđena na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlašćenja potpisivanjem "gasnih sporazuma"sa Rusijom 2009. godine čime je, prema obrazloženju suda, nanijela štetu ukrajinskoj nacionalnoj energetskoj kompaniji "Naftogaz-Ukrajine".

EU je upozorila Ukrajinu da možda neće potpisati sa njom planirane sporazume o političkom pridruživanju i slobodnoj trgovini ukoliko Timošenko ostane u zatvoru.

Bonus video: