Berluskoni: Ako baš moram da umrem, učiniću to u parlamentu

Mediji prenose da u parlamentu Berluskonijeva koalicija ima sigurnih 311 glasova, dok opozicija, ukoliko ostane ujedinjena, može imati podršku 315 poslanika
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2011. 12:07h

Italijanski ministar finansija Đulio Tremonti otkazao je svoje učešće na ministarskom sastanku EU u Briselu, kako bi se vratio u Rim gdje se očekuje glasanje u parlamentu, važno za budućnost premijera Silvija Berluskonija.

Glasanje o budžetu, važan je test za Berluskonija, uoči glasanja predviđenog u narednih nekoliko dana o ekonomskim mjerama protiv krize čije je sprovođenje premijer obećao Evropskoj uniji prošlog mjeseca.

Berluskonijeva vlada je pod velikim pritiskom da brzo sprovede reforme, kako bi spriječila eskalaciju italijanske dužničke krize.

Glasanje o povjerenju će zavisiti od glasova samo nekoliko poslanika koji su, kako komentarišu italijanski mediji, za sada neopredijeljeni

Međutim, s reformama se kasni zbog slabe koalicije. Premijer je u ponedjeljak kasno uveče održao konsultacije s najbližim saradnicima, a italijanski mediji prenose da, uprkos pozivima koalicionih partnera i svojih savjetnika, Berluskoni odbija da se povuče.

"Vi ne razumijete, ja sam rodjen na biralištima i, ako moram da umrem, to ću učiniti u parlamentu. Neću podnijeti ostavku zato što neki napuštaju stranku ili sumnjaju. Možda sam učinio neke greške, ali ne odustajem od svojih principa", izjavio je Berluskoni.

Mediji prenose da u parlamentu Berluskonijeva koalicija ima sigurnih 311 glasova, dok opozicija, ukoliko ostane ujedinjena, može imati podršku 315 poslanika.

Tako će glasanje o povjerenju zavisiti od glasova samo nekoliko poslanika koji su, kako komentarišu italijanski mediji, za sada neopredijeljeni.

Berluskoni je zato u ponedjeljak pokušao da pridobije glasove nekih parlamentaraca koji su nedavno napustili njegovu stranku PDL, ali oni ipak nisu promijenili svoje odluke, prenosi list Korijere dela sera.

Galerija

Bonus video: