Protesti u Rimu: Pristalice opozicije traže Berluskonijevu ostavku

Ove sedmice šest poslanika članova Berluskonijeve partije zatražilo je od premijera da ode sa vlasti i omogući formiranje šire koalicije
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, protest, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2011. 20:14h

Više desetina hiljada pristalica italijanske opozicije demonstriralo je u centru Rima tražeći ostavku premijera Silvija Berluskonija.

Predsjednik Demokratske partije Pjerluiđi Bersani rekao je okupljenim demonstrantima da je ta stranka spremna da sarađuje sa ostalim opozicionim partijama u formiranju nove vlade.

"Ukoliko dođe do promjena i diskontinuiteta, spremni smo da sa ostalim opozicionim partijama formiramo novu vladu", rekao je Bersani.

Političke pozicije premijera Berluskonija značajno su oslabile prije svega zbog dužničke krize u koju je Italija zapala, a sukobi unutar vladajuće koalicije sprečavaju donošenje odlučnijih mjera vlade.

Ove sedmice šest poslanika članova Berluskonijeve partije zatražilo je od premijera da ode sa vlasti i omogući formiranje šire koalicije.

Berluskoni je ipak nedavno preživio i 51. glasanje o povjerenju u parlamentu, po čemu je rekorder.

Italija treba da usvoji nove mjere, koje od njih traži EU. Te mjere podrazumijevaju i prodaju državne imovine, smanjenje poreza za poslodavce kako bi se podstaklo zapošljavanje mladih.

Na samitu u Kanu Italija je pristala da MMF nadgleda reforme koje sprovodi vlada. Italija je po snazi sedma ekonomska sila u svijetu, ali takođe ima drugi po veličini najveći javni dug među zemljama EU.

Bonus video: