G20 danas o ulozi MMF-a u evropskoj krizi

Na dnevnom redu samita Grupe 20 (G20) danas će biti i potencijalni načini da Međunarodni monetarni fond (MMF) učini više za smirivanje dužničke krize u Evropi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 10:09h

Politički haos u Grčkoj, gdje vladu Jorgosa Papandreua danas čeka glasanje o povjerenju, kao i sumnje oko italijanskog opredjeljenja za reforme, doprinijeli su da se neke zemlje izjasne za povećenje resursa MMF-a u cilju jačanja povjerenja.

Sudeći prema riječima premijerke Australije Džulije Gilard (Julia Gillard), među članicama G20 rašireno je mišljenje da postoji potreba za dodatnim novcem MMF-a.

Međutim, SAD, koje su najveći akcionar Fonda, ostaju pri stavu da MMF treba da koristi raspoloživa sredstva na najbolji mogući način.

U uslovima dužničke krize evropski lideri nadali su se da će samit Grupe 20 ravijenih i zemalja u razvoju sa brzim rastom iskoristiti da pridobiju velike zemlje u razvoju, poput Kine, da im novčano pomognu da obuzdaju krizu.

Kriza koja muči zonu eura u posljednje dvije godine prijeti da se prelije i gurne svjetsku ekonomiju u recesiju.

Danas, drugog dana samita, treba da bude potvrđena deklaracija koju su razmatrali lideri G20.

Tim dokumentom, ako bude potvrđen, između ostalog će se od Italije tražiti da se obaveže da usvoji propis o uravnoteženju budžeta do 2013. i da se brzo poduhvati obećanih reformi.

U predlogu tog dokumenta navodi se i da će se zemlje u razvoju obavezati na politike koje ohrabruju domaću tražnju a SAD će se obavezati na poresku reformu, povećanje zaposlenosti i smanjenje duga kako bi se održao ekonomski oporavak.

Američki predsjednik Barak Obama poručio je evropskim liderima da razrade detalje spasilačkog plana za zonu eura.

Analitičari smatraju da akcije cijele G20 zavise od izvodljivosti evropskog plana za spas zone eura dogovorenog prije nedjelju dana.

Taj plan uključuje oprost Grčkoj 50 odsto dugova od strane banaka novi paket zajmova za tu zemlju od 100 milijardi eura, dokapitalizaciju banaka kako bi se izborile sa krizom i povećanje evropskog spasilačkog fonda na hiljadu milijardi eura.

Veći Evropski fond za finansijsku stabilnosti je od ključnog značaja, kako bi iz njega mogle da se zaštite veće evropske ekonomije, poput Italije i Španije.

Zajedno protiv izbjegavanja poreza

Članice Grupe 20 (G20) vodećih razvijenih i zemalja u razvoju koje bilježe brzi rast potpisale su danas sporazum kojim je predviđeno da se zajedno bore kako bi zaustavile prekogranično izbjegavanje plaćanja poreza.

G20 je tako, drugog i posljednjeg dana samita u Kanu, i formalno odobrila sporazum za koji se tvrdi da može da pomogne da se prikupe desetine milijardi dolara za vlade koje muči nestašica gotovine.

Sporazumom su se vlade članica G20 obavezale da razmjenjuju informacije i sarađuju u domenu nadzora kako bi se kompanije i bogati pojedinci spriječili da izbjegavaju porez.

Sporazum je izradila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj a potpisali su ga i SAD, Kina, Rusija, Njemačka, Japan i Indija.

Bonus video: