IZRUČENJE ŠVEDSKOJ

Asanž nema novca da uloži žalbu

Asanž naime smatra da iza izručenja Švedskoj stoji Amerika, koja je najviše pogođena objavljivanjem tajnih depeša američkih ambasadora
75 pregleda 0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Guardian
Džulijan Asanž, Foto: Guardian
25.02.2019. 15:38h

Advokati Džulijana Asanža razmatraju da li će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu na izručenje osnivača Vikiliksa Švedskoj, gdje se tereti za seksualno zlostavljanje.

Razlog njihovog premišljanja, kako navode strane agencije, je nedostatak novca.

Podsjetimo, sud u Londonu je u utorak donio odluku da Asanž može biti izručen Švedkoj.

Iako on ima pravo žalbe Vrhovonom sudu, njegovi advokati kažu da Asanž nema novca da plati sudske troškove nakon što je njegova molba da ne bude izručen odbijena.

Žalba Vrhovnom sudu, naime, za sobom povlači dodatne troškove, a ako ona ne bude pokrenuta, osnivač Vikiliksa mogao bi da bude prebačen u Švedsku do kraja mjeseca, prenio je britanski dnevnik "Gardijan".

Prema riječima njegovog advokata Marka Samersa, Asanžov advokatski tim će u naredne dvije nedjelje odlučiti da li će da zatraži pravo da se žali Vrhovnom sudu.

Sudije su zakazale naredni pretres za tri nedjelje, a Asanžu će biti odobreno da se žali Vrhovnom sudu jedino ukoliko uspije da dokaže da će presudom biti dovedena u pitanje problematika od javnog značaja.

Ukoliko ne uspije na taj način, preostaje mu da se žali evropskim sudovima ukoliko ih uvjeri da postoji rizik da će biti izložen torturi u Švedskoj.

Asanž naime smatra da iza izručenja Švedskoj stoji Amerika, koja je najviše pogođena objavljivanjem tajnih depeša američkih ambasadora, koja zbog toga želi da ga uhapsi i sudi mu u SAD.