Luškov: Medvedev se ponaša kao diktator, Putin tolerantniji

Bivši dugogodišnji gradonačelnik Moskve Juri Luškov optužio je predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva da se ponaša "kao diktator"
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 11:14h

U danas objavljenom intervjuu za britanski Bi-Bi-Si (BBC), Luškov je takođe ocijenio da predstojeći parlamentarni izbori u Rusiji, zakazani za decembar, neće biti fer i pošteni, i da će regionalni guvereneri biti pod pritiskom da obezbijede dobar izborni rezultat za vladajuću stranku Jedinstvena Rusija.

Luškov, nekada visoki zvaničnik Jedinstvene Rusije, rekao je da ta stranka neće moći da dobije na izborima bez velike izborne krađe i dodao da se "nažalost već znaju rezultati" i "zna se ko će vladati Rusijom sljedeće godine".

Luškov je nekad bio jedan od najuticajnijih ruskih političara, ali ga je sa funkcije gradonačelnika Moskve prije nešto više od godinu dana smijenio Dmitrij Medvedev. Nakon toga, ruske vlasti su Luškova i njegovu uticajnu ženu optužili za korupciju.

Očekuje se da će Medvedev, koji je postao predsjednik 2008. godine, nakon izbora postati premijer. Sa druge strane, sadašnji premijer Vladimir Putin, najvjerovatnije će postati predsjednik, što je inače bio u dva mandata prije dolaska Medvedeva na tu funkciju.

Bivši gradonačalnik Moskve smatra da je Putin demokratskije lice vladajućeg ruskog dueta.

"Uprkos činjenici da je Putin u očima Zapada manje demokratska ličnost od Medvedeva, zapravo je Putin taj koji je tolerantniji prema svakoj vrsti drugačijeg mišljenja", izjavio je Luškov.

Prema njegovim riječima, "Medvedev pokazuje sklonost ka gušenju drugačijih mišljenja, i biće neefikasan premijer isto kao što je sada neefikasan predsjednik".

Ruski tužioci su prošle sedmice zatražili od Luškova da se kao svjedok pojavi u krivičnom postupku koji je u vezi sa poslovanjem Moskovske banke. Ta banka je bila u djelimičnom vlasništvu grada Moskve u vrijeme kada je Luškov bio gradonačelnik.

I

straga se takođe bavi poslovnim interesima Elene Baturine, supruge Jurija Luškova, koja je nekada bila najbogatija žena u Rusiji. U međuvremenu, ona je prodala svoje građevinske firme i otišla iz zemlje.

Direktor Moskovske banke Andrej Borodin pobjegao je iz Rusije i sada živi u Londonu.

Luškov (75) je izjavio da ostaje Moskovljanin i da će se suočiti sa istragom.

I on i njegova supruga odbacuju optužbe za korupciju.

Bonus video: