Pola vijeka turske imigracije u Njemačkoj

List TAZ ocjenjuje da bi za 10 godina, ako društvo po pitanju predrasuda pokuša malo više da ćuti, mogao da se otvori šampanjac, a da fiktivni njemačko-turski brak preraste u pravi
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 11:48h

Njemačka u ponedjeljak, 31. oktobra, obilježava 50 godina od početka turskog useljavanja u zemlju, odnosno od takozvanog Sporazuma o vrbovanju radne snage između Njemačke i Turske, prenosi Dojče vele.

List Tagescajtung (TAZ) u komentaru pod naslovom "Gromoglasna tišina" kritikuje što nije planirano podizanje nikakvog spomenika tim povodom, niti otvaranje nekog "useljeničkog muzeja".

"I veliko slavlje na najvišem političkom nivou, sa šefovima vlada Tajipom Erdoganom i Angelom Merkel, pomjereno je za početak novembra. Problemi s terminima! Onaj ko bude uopšte slavio, učiniće to u krugu porodice", piše TAZ.

List dodaje da "u Adalbert ulici u berlinskoj četvrti Krojcberg, usred 'turskog Berlina', jedan reklamni plakat taj jubilej najbolje prikazuje - kao '50 godina fiktivnog braka'".

"Ali ta tišina je gromoglasna. U oštroj je suprotnosti naspram prodornih i stalnih debata o islamu i integraciji, maramama, nižim društvenim slojevima i kriminalitetu mladih, paralelnim društvima i ubistvima iz časti.

List Tagescajtung kritikuje što nije planirano podizanje nikakvog spomenika povodom jubileja useljavanja Turaka, niti otvaranje nekog "useljeničkog muzeja"

Proslava je otkazana zato što se potencijalni učesnici plaše da neće doći do vazduha", piše list.

TAZ, međutim, dodaje da "postoji tišina i sa druge strane", jer mnogi imigranti nisu raspoloženi da slave ili da ih pitaju o tih 50 godina. "U pojedinačnim slučajevima razlog su bolna sjećanja.

Pored toga, nemali je broj onih koji konačno žele da se na njih gleda kao na ono što u stvari i jesu - uspješne arhitekte, ljekare, nagrađene autore itd., a ne da ih svaki put pitaju zašto tako izvrsno govore njemački jezik i kako su s takvom pozadinom uspjeli da se upišu na fakultet", piše list.

"Iako za ovaj okrugli jubilej nema proslave, pitanje je da li se ipak smije nešto poželjeti? Da se, jednostavno, češće ćuti, umjesto da se priziva navodna naklonost muslimana nasilju...", ističe TAZ.

List ocjenjuje da bi za 10 godina, ako njemačko društvo po pitanju predrasuda pokuša malo više da ćuti, mogao da se otvori šampanjac, a da fiktivni brak preraste u onaj pravi.

Galerija

Bonus video: