Rusija spremna da pomogne eurozoni

Ekonomski savjetnik Kremlja Arkadij Dvorkovič rekao je da Rusija želi da učestvuje u mehanizmima stabilizacije eurozone ali isključivo preko MMF-a, jer kako kaže ne žele da kupuju obveznice bilo koje zemlje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 15:04h

Rusija je spremna da podrži zemlje eurozone ali samo preko Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je danas ekonomski savjetnik Kremlja Arkadij Dvorkovič.

"Za nas bi bilo poželjno da Rusija učestvuje u mehanizmima stabilizacije preko MMF-a. I mi ćemo insistirati na tom mehanizmu", rekao je Dvorkovič za radio Glas Rusije.

On je rekao da Moskva nema namjeru da kupuje državne obveznice izvjesnih zemalja.

"Za sada, nemamo konkretan projekat kupovine tih hartija koje su emitovale određene evropske zemlje", dodao je Dvorkovič.

Rusija je u više navrata saopštila da je spremna da pomogne zemljama eurozone, ali nije navela na koji način.

Lideri eurozone okupiće se večeras na samitu u Briselu kako bi usvojili plan za ublažavanje dužničke krize i očuvanje zajedničke valute.

I Kinezi zainteresovani da pomognu

Kineski dnevnik "Čajna dejli" objavio je danas da su Kina i zemlje s brzim ekonomskim razvojem spremne na sporazum kako bi učestvovale u evropskom fondu pomoći preko MMF-a.

Jedan evropski diplomata, koji je tražio da mu se ne navodi ime, rekao je da je Kina spremna da da doprinos Evropskom fondu za finansijsku stabilnost (EFSF) kreiranjem jednog autonomnog entiteta za investiranje, ali da druge zemlje u razvoju, među kojima su Rusija, Brazil, Indija, još nijesu rekle da li će učestvovati u tim fondovima.

Lideri eurozone treba večeras da usvoje i uvećanje EFSF-a sa sadašnsjih 440 milijardi eura.

Bonus video: