Poslanik trans-seksualac snima film o svom životu

Prvi u Poljskoj, a moguće i jedini poslanik trans-seksualac na svijetu, član Sejma Ana Grodska pretočila je svoju životnu priču u scenario i traži režisera koji bi po njemu snimio film.
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2011. 14:25h

Grodsku je na taj korak navelo i veliko interesovanje medija, posebno stranih koji su veliku pažnju posvetili tome što je u pobožnoj, katoličkoj Poljskoj nova antiklerikalna partija, Pokret Palikota, postala treća najjača stranka u Sejmu (donji dom poljskog parlamenta) poslije izbora 9. oktobra.

Trans-seksualac Grodska izabrana je u Sejm na listi Pokreta Palikota, isto kao i raščinjeni katolički sveštenik koji se oženio i počeo da izdaje časopis u kojem upozorava na zloupotrebe u crkvi, naročito seksualnu, a treći čuveni poslanik te nove stranke - Robert Bjedronj, šef Kampanje protiv homofobije, nikada nije krio da je gej.

Na osnovu svog životnog puta od Rišarda, preko promjene pola kojom je postao sredovječna Ana, Grodska je napisala scenario o Pjotru čiji se idilični bračni život pretvara u pakao kada prizna da osjeća da je žena, te da namjerava da promijeni pol i postane Veronika.

Grodska je pored bračnih i porodičnih odnosa i pitanja ličnog pomirenja sa promjenom pola, u scenario unijela i scene grupne psihoterapije u fondacijama koje pomažu trans-seksualcima.

"Želimo da te scene odigraju naturščici. Stalo nam je da pokažemo kakve probleme imaju te osobe. Film treba da ima i pomalo obrazovnu ulogu, ali nadam se da gledaocima neće zasmetati to malo didaktike", kazala je Grodska za današnju Gazetu krakovsku.

Grodska je još kao Rišard Grodski posljednjih 11 godina vodila producentsku filmsku kompaniju sa još dvojicom Poljaka i nije novajlija u filmskoj branši a troškove snimanja filma je procijenila na manje od milion eura.

Scenario prvog transseksualca u Sejmu zainteresovao je pojedine poljske režisere, posebno one kojima su drage provokativne teme.

"Rado ću se sresti sa gospođom Grodskom. Mislim da su Poljaci već spremni na tu vrstu filmova, kad već rado gledaju filmove Pedra Almodovara o trans-seksualcima", rekao je režiser Artur Vjencek.

Na pitanje da li je u Poljskoj prerano za takav film, Grodska je odgovorila: "A da li su Poljaci spremni na poslanika Grodsku? Jesu, čim su me izabrali u Sejm".

Bonus video: