Danska država i crkva će legalizovati istopolne brakove

“Radujem se trenutku kada ću ugledati prvi homoseksualni par kako izlazi iz crkve. Ja ću stajati pored i bacati oriz na njih", rekao je danski ministar Manu Sarin
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2011. 10:47h

Danska je još jedna evropska nacija koja će legalizovati istopolne brakove. Gej muškarcima i ženama će, takođe, biti omogućeno vjenčavanje u hramovima Crkve Danske.

Ministar za polnu jednakost, crkvenu i nordijsku saradnju u novoj danskoj koalicionoj vladi, Manu Sarin, izjavio je za lokalne novine "Jyllands-Posten" kako bi gej muškarcima i ženama trebalo biti dozvoljeno da se vjenčavaju već početkom naredne godine, kad se ispune sve zakonske procedure.

“Radujem se trenutku kada ću ugledati prvi homoseksualni par kako izlazi iz crkve. Ja ću stajati pored i bacati oriz na njih", rekao je Sarin tom prilikom, prenosi "Star Observer".

"Imam puno prijatelja koji su homoseksualci i koji nisu bili u mogućnosti da se vjenčaju.

Oni vole svoje partnere na isti način kao i heteroseksualci ali, nažalost, nisu u prilici da uživaju ista prava kao i oni, da žive na isti način. To je zaista problematično", dodao je danski ministar.

Danska je prva zemlja na svijetu koja je zakonski uredila istopolno civilno partnerstvo, i to još 1989. godine.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da oko 69% Danaca podržava istopolne brakove

Kako prenosi list "The Copenhagen Post", istraživanja javnog mnjenja pokazuju da oko 69 odsto Danaca podržava istopolne brakove.

Prva sklapanja takvih brakova u ovoj zemlji biće moguće početkom marta naredne godine, kad se završe se procedure oko usvajanja rečenog zakona.

Galerija

Bonus video: