Žestoki sukobi u centru Atine

Grupe anarhista su napale prokomunističke pristalice koje su napravile kordon ispred parlamenta. Anarhisti su bacali Molotovljeve koktele i kamenice pokušavajući da probiju kordon
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 15:26h

Tokom drugog dana generalnog štrajka u Grčkoj, u centru Atine su izbili žestoki sukobi između pristalica prokomunističkog Radničkog fronta i grupa mladih anarhista.

Incidenti su izbili ispred zgrade grčkog parlamenta, gdje se okupilo više od 50.000 demonstranata uoči glasanja poslanika o novim mjerama štednje.

Grupe mladih anarhista su napale prokomunističke pristalice koje su napravile kordon ispred parlamenta. Anarhisti su bacali Molotovljeve koktele i kamenice pokušavajući da probiju kordon.

Policija je potom bacila suzavac i šok-bombe kako bi prekinula sukobe.

Agencija Asošiejted pres javlja da je najmanje 10 osoba lakše povrijeđeno, dok Frans pres prenosi saopštenje grčkog ministarstva zdravlja prema kojem je jedna osoba hospitalizovana zbog povreda glave.

Grčka televizija Skaj je javila da je jedna osoba pogođena Molotovljevim koktelom.

Tokom protesta u srijedu, u kojima je prema podacima policije učestvovalo 70.000, a prema tvrdnjama organizatora 200.000 ljudi, došlo je do žestokih sukoba grupa mladih i policije.

Centar Atine je i dalje zatvoren za saobraćaj, a zgradu parlamenta kao i u srijedu obezbjeđuje na stotine policajaca u opremi za razbijanje demonstracija i više desetina policijskih marica.

Novi vladin plan štednje, koji će se krajem dana naći pred poslanicima, sadrži dodatno povećanje poreza i smanjenje plata, što je dogovoreno sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom u zamjenu za odobravanje međunarodnih zajmova.

Međunarodni kreditori tražili su od Grčke nove reforme prije nego što joj daju sljedeću tranšu pomoći.

Galerija

Bonus video: