Tužilaštvo u Hagu razmatra kao da skrati suđenje Mladiću

Bramerc je rekao da od vlasti Srbije početkom novembra očekuje izvještaj o tome gdje se Mladić godinama krio i ko mu je pomagao
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.10.2011. 19:25h

Tužilac Haškog tribunala bi mogao odustati od nekih optužbi protiv Ratka Mladića da bi ubrzao suđenje bivšem generalu, nakon što su sudije odbacile zahtjev da se postupak razdvoji.

Mladić (69), je uhapšen u maju i prebačen u Hag nakon 16 godina bjekstva. Optužen je za genocid zbog orkestriranja masakra nad osam hiljada Muslimana u Srebrenici 1995. i ulogu u 43-mjesečnoj opsadi Sarajeva, tokom koje je ubijeno deset hiljada ljudi.

Zbog Mladićevih zdravstvenih problema, tužioci su izrazili zabrinutost da on možda neće izdržati tako dugačak i složen proces.

Da bi ubrzali suđenje, pokušali su da podijele optužnicu na dva odvojena, manja slučaja, ali je pretresno vijeće sudija odbio taj zahtjev prošle nedjelje.

Tužilac Serž Bramerc je rekao da će njegov tim razmotriti smanjivanje broja incidenata iz optužnice kako bi skratili suđenje, prenio je Rojters.

Bramerc je novinarima u Hagu rekao da se neće žaliti na odluku kojom je blokirano razdvajanje postupka.

"Nećemo odbaciti čitavu komponentu optužnice, već skraćivati komponente pojedinačno", rekao je glavni haški tužilac.

Naveo je da bi neki incidenti koji su se navodno desili tokom opsade Sarajeva 1992-95 mogli biti izostavljeni iz optužnice.

Bramerc je takođe rekao da od vlasti Srbije početkom novembra očekuje izvještaj o tome gdje se Mladić godinama krio i ko mu je pomagao.

Naglasio je da želi da zna gdje se Mladić tačno krio posljednjih godina kako bi "znali da li su ga oni koji su bili zaduženi da ga traže ozbiljno tražili ili ne", prenijela je Beta.

Bonus video: