Berluskoni oslobođen optužbi za prevaru i pronevjeru

Berluskonijev advokat Nikolo Gedini rekao je da su oni uvijek tvrdili da Berluskoni nije ništa pogriješio i da nije umiješan u taj slučaj
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 16:17h

Sudija u Milanu odbacila je optužbe za pronevjeru protiv italijanskog premijera Silvija Berluskonija vezane za njegovu privatnu medijsku kompaniju Mediaset.

Sudija Marija Vićidomini je ocijenila da su dokazi protiv Berluskonija nedovoljni da bi se taj predmet dalje procesuirao, navodi dnevnik Republika na svom vebsajtu.

Međutim sud je pokrenuo sudski postupak protiv Berluskonijevog sina Pjersilvija i Fedele Konfalonierija, potpredsjednika odnosno predsjednika Mediaseta, kao i protiv još 9 osoba u istom tom slučaju.

Berluskoni je jedini od dvanaest saosumnjičenih u ovom slučaju protiv koga nije pokrenut postupak.

Slučaj je zansnovan na optužbama da je kompanija Mediaset kupovala televizijska prava od offšor firmi koje su takođe bile pod Berluskonijevom kontrolom po naduvanim cijenama čime je pronevjereno 35 miliona eura, i utajen porez od osam miliona eura. Početak suđenja za tih jedanaest osoba zakazan je za 22. decembar u sudu u Milanu.

Berluskonija sud u Milanu goni u još tri slučaja - za podmićivanje svjedoka u aferi Mils, za pronevjeru poreza u aferi Mediaset i za plaćanje seksualnih usluga maloljetnice i zloupotrebu položaja u seksualnom skandalu Rubigejt.

Berluskoni odbacuje sve ove optužbe i kaže da tužioci u Milanu protiv njega vode politički motivisanu kampanju s ciljem da ga sruše s vlasti.

Berluskonijev advokat Nikolo Gedini rekao je reagujući na današnju odluku suda da su oni uvijek tvrdili da Berluskoni nije ništa pogriješio i da nije umiješan u taj slučaj.

"Ovo je rijetka odluka, ali mi ipak mislimo da Berluskonija progone milanske sudije", rekao je Gedini.

Bonus video: