Sarkozi dobija neumornog protivnika koji na posao dolazi skuterom

Obećao je da će biti „normalan“ predsjednik, za razliku od napadnog, impulsivnog stila Sarkozija
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Guardian.co.uk
Fransoa Oland, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 17.10.2011. 20:18h

Fransoa Oland, predsjednički kandidat francuskih socijalista na izborima koji će se održati u aprilu, na posao dolazi skuterom i kloni se šou-biznis stila koji je obilježje čovjeka koga će pokušati da pobijedi, konzervativca Nikole Sarkozija.

Čelnik Socijalističke partije od 1997. do 2008, Oland je od zvanične objave u martu da će se kandidovati, stvorio imidž neumornog čovjeka koji čvrsto stoji na zemlji, piše Rojters.

Partijski veteran, mada relativno nepoznat izvan zemlje, posljednjih mjeseci se, prema anketama, stalno nalazi na vrhu liste mogućih predsjednika Francuske.

Obećao je da će biti „normalan“ predsjednik, za razliku od napadnog, impulsivnog stila koji je Sarkoziju ubrzo poslije osvajanja mandata 2007. donio nadimak „šljašteći predsjednik“.

„Večeras sam od dijela Francuza dobio mandat da vodim ljevicu do pobjede. Upotrijebiću svu snagu u tu svrhu i uvjeravam vas: imam volje da konačno napravimo promjene“, rekao je Oland nakon proglašenja rezultata drugog kruga unutarpartijskih izbora.

Radnik iz sijenke

U intervjuu jednim francuskim novinama, na pitanje zašto baš on treba da bude kandidat, Oland je odgovorio: „Zato što mogu da pobijedim Sarkozija.“

Fransoa Oland je umjereni političar i u Francuskoj je viđen kao djelatnik iz drugog plana, teoretičar socijalne pravde.

Fransoa Oland je umjereni političar i u Francuskoj je viđen kao djelatnik iz drugog plana, teoretičar socijalne pravde. Zahtijeva više poreze za bogate i smatra da stopa oporezivanja treba znatno da skoči kod zarada viših od 4.000 eura mjesečno.

Međutim, u njegovoj biografiji mogu se naći i izvjesne rupe. Kritičari mu zamjeraju da je „aparatčik“ i to što nikada nije bio ni ministar, niti je bio na čelu neke kompanije, a partija je u periodu njegovog predsjednikovanja izgubila na snazi i koheziji.

Kandidatura će zvanično biti oglašena u subotu (22.10.), čime praktično počinje izborna kampanja. Sarkozi nije još zvanično proklamovan u kandidata konzervativaca, ali je gotovo izvjesno da će se boriti za reizbor.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja u posljednje vrijeme stalno pokazuju da je Oland među biračima popularniji od Sarkozija.

Bonus video: